Top Ad unit 728 × 90

11 metode ciudate prin care hrăneşti solul

Publicitate

Un articol de Petrut

Asemeni organismului uman, solul necesită asimilarea mai multor elemente pentru a fi sănătos. Fiecare element joacă un rol în procesul de creştere al plantelor. De exemplu, fierul produce clorofilă iar acesta este impedios necesar fotosintezei. Deficitul de fier duce la transformarea frunzelor în culoarea galben. 


Expertul în sol, Steve Andrews spune că nu trebuie să uităm niciodată de sol sau să aruncăm tot felul de gunoaie pe el, deoarece el este asemeni unei fiinţe, conţine micro-organisme, materii organice sau nutrienţi. 


metode ciudate de a hrani solul
Andrews mai spune şi că solul este cel mai complex biomaterial de pe pământ, fără acesta celelalte specii ar dispărea cu totul, inclusiv rasa umană. Pământul este magic şi poate că are mai multă viaţă decât noi toţi. 


Pentru a avea o grădină de revistă, solul are nevoie să fie hrănit. 


Iată ce măsuri trebuie să iei: 


Asigura-te că solul este hidratat şi oxigenat. Este foarte important să te ocupi de aceste două elemente, iar Andrews ne sugerează să folosim un ventilator şi un sistem de irigaţii.

Mai puţin înseamnă mai mult. Nu lucra prea mult terenul, îi poţi face mai mult rău decât bine, distrugând micro-organismele din el.


Nu smulge plantele la finalul anotimpului. Este recomandat să le tai, pentru ca ele să se usuce în mod natural, în pământ... 


Nu lăsa solul gol. Astfel soarele îl va pârli... acoperă-l cu frunze, beţe sau chiar ziare. 


Fortifică solul. Îngrăşămintele suplinesc hrana necesară solului. Poţi pune îngrăşăminte din când în când, pe durata întregului an sau pune o cantitate mai mare o dată la ceva timp.

Hrăneşte-ţi solul în mod organic. Aşa cum tu mănânci organisc şi el are nevoie de acelaşi lucru, astfel plantele pe care urmează să le consumi să fie şi ele organice la rândul lor. De exemplu, legumele au nevoie de nitrogen.

Tu ştii ce se găseşte în sol? Cu cât cunoşti mai bine solul, cu atât plantele tale vor fi mai sănătoase. Vei şti ce nutrienţi necesită şi vei ţine la distanţă insectele. Testează-l în mod profesionist! Dacă solul conţine mult nitrogen, atunci este ideal pentru plantarea roşiilor, însă nu şi pentru cultivarea porumbului.

Odată ce ai aflat de ce are nevoie solul tău, poţi începe demersurile pentru a-l menţine sănătos. 


Acum să vorbim despre ce materiale neobişnuite poţi folosi pentru a hrăni solul. 


1. Zaţ de cafea 


Ce pare că zaţul de cafea nu este acid şi astfel poate creşte nivelul de nitrogen din sol. Aşa cum am discutat mai sus, nitrogenul ajută inclusiv la creşterea ierbii. De asemenea, zaţul de cafea conţine potasiu şi fosfor, ingrediente necesare fertilizării.

2. Ceai 


Există foarte multe metode prin care poţi folosi ceaiul astfel încât solul tău să fie perfect hrănit. Conform Toolbox for Sustainable Living, ceaiul oferă oxigen plantelor, susţinând ploriferarea bacteriilor sănătoase. 
Foloseşte pliculeţele de ceai folosite. Scoate conţinutul din acestea şi pune-l în jurul plantelor. Nu numai că vor hrăni plantele, dar le menţin şi hidratate. 
Poţi opta şi pentru varianta de a umple un recipient cu ceai, pe care să îl pulverizezi pe plante. Asigură-te că nu conţine nimic altceva, doar ceai! 


3. Coajă de banană 


Iubim bananele, însă de cele mai multe ori îi aruncăm coaja. De acum încolo o poţi folosi în grădina. Este bogată în calciu, fosfor şi potasiu, precum şi în alte minerale, iar solul tău o îndrăgeşte. 
Există foarte multe metode prin care poţi folosi coajs de banană. O poţi toca, mărunţi sau pur şi simplu îngropa în sol. Vei vedea cum plantele tale vor creşte sănătoase.

4. Urina


Ştiu că îţi sună ciudat, însă urina este bogată în nitrogen şi astfel ajută la creşterea plantelor. Nu trebuie să mergi afară şi să urinezi pe gazon, ci mai degrabă trebuie strânsă într-un recipient, după care diluată cu apă, astfel încât să nu fie prea acidă pentru sol. Raportul este de 1 parte urină 10 părţi apă.

5. Fecale 


Şi asta sună destul de ciudat, însă reprezintă un îngrăşământ bun pentru sol. Pentru a şti cu exactitate cum trebuie procedat în acest caz, deoarece situaţia este puţin diferită faţă de cele prezentate mai sus, îţi recomandăm să citeşti cartea Humanure Handbook. Se poate descărca gratis de pe internet. 


6. Apa de la ouăle fierte


 Păstrează această apă, deoarece conţine calciu. Plantele tale se vor răsfaţă hidratandu-se cu ea. Asigura-te că s-a răcit înainte să o foloseşti.

7. Cojile de ouă


 Le poţi folosi deoarece conţin o cantitate bogată de calciu. Pune cojile zdrobite în jurul plantelor şi astfel acestea se vor hrăni, iar gândacii vor sta la distanţă. 


8. Stridii


 Dacă locuieşti într-o zonă de coasta şi ai la îndemână stridii, poţi folosi carapacea pentru a hrăni solul. Zdrobeşte-o şi presară în grădina. Acestea conţin carbonat de calciu, ce ajută la alcalinizarea solului.

9. Aspirina


 Cercetările arată faptul că aspirina ajută la germinare. Pune jumătate de aspirină la 2 litrii de apă, pune totul într-un recipient cu pulverizator şi aplică pe plante. Va întări imunitatea plantelor şi le va ajuta să înflorească mai repede.

10. Peşte 


Ştiu că poate sună scârbos, însă peştele conţine nutrienţi necesari plantelor. Toacă bine peştele şi împrăştie-l pe sol. O altă varianta este să îl îngropi la rădăcina plantei, însă asigură-te că îngropi suficient de adânc astfel încât câinii să nu dezgroape.


11. Cenuşa


 Cenuşa are proprietăţi alcaline, urme de potasiu şi calciu, iar toate acestea ajută la înflorirea plantei. Dacă ai un mediu acid, împrăştie cenuşă în jurul plantelor.

11 metode ciudate prin care hrăneşti solul Reviewed by Unknown on 5:43 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.