Top Ad unit 728 × 90

CE ESTE HIPERTENSIUNEA PULMONARA SI CUM O POTI TRATA

Publicitate

Un articol de Petrut

Hipertensiunea arteriala pulmonara (PAH) este o boala de constrictie a arterelor purtatoare de sange oxigenat catre compartimentul plamanilor. Printre simptomele PAH se numara ameteala, pierderea cunostintei, greata si respiratie ingreunata. Boala poate fi gestionata prin ajustarea stilului de viata si corectarea alimentatiei zilnice. Alimentele consumate joaca un rol foarte important. Anumite alimente cresc tensiunea arteriala, in timp ce altele favorizeaza cresterea in greutate.

REDU CONSUMUL DE SARE SI DE SODIU

Medicii sfatuiesc mai ales sa reduci aportul de sare si sodiu din alimentatie. Sarea se ascunde in numeroase produse ambalate sau conservate, asa ca orienteaza-te in special catre alimente proaspete. Obisnuieste-te sa gusti mancarea inainte de servire. Multi oameni sareaza mancarea din obisnuinta chiar si atunci cand nu este de fapt nevoie.

Sfat aditional: In loc de sare, poti folosi pentru condimentarea mancarurilor chimen si usturoi.

LIMITEAZA CONSUMUL DE LICHIDE

Multi pacienti cu PAH sunt sfatuiti sa nu depaseasca doi litri de lichide pe zi, dar cel mai bine este sa ceri sfatul medicului de familie in aceasta privinta. Monitorizeaza-ti zilnic greutatea corporala ca sa-ti fie mai usor sa ajustezi consumul de lichide. Atunci cand cantarul indica cu cateva kilograme mai mult la sfarsitul zilei, inseamna ca o mare parte din surplus consta in lichid. Este important sa reduci consumul de lichide ca sa eviti retentia de apa.

OCOLESTE STIMULENTELE

Cel mai indicat este sa renunti la stimulente precum alcoolul, cafeaua si ceaiul. Incearca sa inlocuiesti ceaiul sau cafeaua de dimineata cu cicoare sau alte bauturi fara cofeina. Sucurile naturale sunt iarasi o optiune buna.

Sfat aditional: Reducerea consumului de substante stimulente te ajuta si sa dormi mai bine.

CUM POTI REDUCE GREATA

Majoritatea persoanelor ce sufera de PAH raporteaza ca tratamentele pe care le incep le induc stari de greata. Ca sa reduci acest simptom, incearca sa reduci dimensiunea portiilor consumate si cantitatea de alimente bogate in grasimi. Painea prajita si biscuitii simpli, fara sare, ajuta la reducerea senzatiei de greata. Evita sucurile acidulate. O bautura benefica este ceaiul de ghimbir.

Sfat aditional: Ai grija sa introduci treptat schimbarile de alimentatie ca sa nu coplesesti organismul.

IA SUPLIMENTE DE FIER

Un studiu din 2009 a aratat ca deficienta de fier agraveaza manifestarile PAH. Incearca sa introduci in alimentatie mai multa carne rosie si mai multe legume cu frunze de culoare verde-inchis. Corpul absoarbe mai mult fier din alimente daca cresti aportul de rosii, ardei gras si broccoli, care contin o cantitate mare de vitamina C.

Sfat aditional: Sucurile proaspete de citrice sau pulpa de papaya si de mango sunt si ele foarte bune surse de vitamina C.

MANANCA MAI MULT USTUROI

Un studiu, care a examinat efectele usturoiului asupra soarecilor cu PAH, a descoperit ca alicina, o substanta din componenta usturoiului, a contribuit la dilatarea vaselor sanguine si reducerea tensiunii arteriale. Consuma usturoi crud sau adauga-l la mancare ca stabilizezi problemele de tensiune.

Sfat aditional: Ca sa fructifici cat mai bine efectul benefic al alicinei, este important sa consumi usturoiul in decurs de o ora de la decojire.

NU EXAGERA CU VITAMINA K

Desi legumele cu frunze de culoare verde-inchis sunt o sursa excelenta de fier, ele mai contin si o cantitate mare de vitamina K. In cantitati mari, aceasta vitamina influenteaza actiunea medicamentelor anticoagulante. Cere sfatul medicului de familie asupra cantitatilor adecvate de vitamina K in cazul acestei boli.

TINE O EVIDENTA A ALIMENTELOR CONSUMATE

Fiecare organism este diferit, asa ca si modul in care reactioneaza la modificarile de alimentatie este la randul sau diferit. Daca schimbi complet alimentatia, nu strica sa incepi sa tii un jurnal al alimentelor consumate. Astfel poti urmari cu exactitate efectele lor asupra corpului.

Nu e nevoie de ceva foarte detaliat. Noteaza pe hartie doar ora mesei, tipul alimentelor si cum te simti in ziua respectiva. Metoda te ajuta sa descoperi ce-i prieste cel mai bine organismului tau, si inlesneste si demersurile terapeutice.

ASCULTA-TI TRUPUL

Tinerea sub control a PAH este cruciala pentru stabilizarea organismului si, in anumite situatii, iti poate chiar salva viata. Coopereaza cat mai bine cu medicul curant ca sa concepeti impreuna un plan de tratament personalizat cat mai eficient.

Desi aceasta boala impune, intr-adevar, o serie de restrictii alimentare, asta nu inseamna neaparat ca mesele consumate sunt de o calitate mai slaba. De fapt, s-ar putea ca unele dintre modificarile pe care le faci sa te ajute, chiar si fara cofeina, sa devii mai energic decat inainte.

CE ESTE HIPERTENSIUNEA PULMONARA SI CUM O POTI TRATA Reviewed by Unknown on 5:36 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.