Top Ad unit 728 × 90

Cum contribuie alimentatia la armonizarea organismului

Publicitate

Pentru a fi sanatosi, este esential sa cream si sa mentinem un bun echilibru si o stare de armonie atat in plan fizic cat si psihic, dar si in relatiile interumane. Aceleasi relatii de armonie pe care le instauram la nivel individual si social se reflecta si la nivelul microbiomului, o comunitate microscopica ce populeaza intestinele, care si el este influentat de o serie de factori ce genereaza fie o stare de armonie fie o stare de conflict. Principalul astfel de factor este, desigur, alimentatia.

Un numar mare de cercetari recente sugereaza ca structura microbiomului influenteaza multi factori interni legati de sanatate, pornind de la temperament si obiceiurile de viata si culminand cu alergiile, sensibilitatile si greutatea corporala. Un studiu de ultima ora intreprins de Athena Aktitpis impreuna cu colegii ei de la Universitatea Arizona a descoperit ca obiceiurile alimentare, sau tipurile de nutrienti pe care ii furnizam microbiomului nostru, determina aceasta comunitate microscopica sa participe mai mult sau mai putin la o relatie simbiotica cu gazda ei, cu alte cuvinte, cu trupul nostru in ansamblu.

Deoarece numarul microbilor care populeaza intestinele este aproape echivalent cu cel al celulelor corpului nostru, devin perfect justificate eforturile de a instaura si mentine o coexistenta armonioasa si pasnica intre aceste doua dimensiuni. Asigurarea unei relatii de cooperare intre cele doua contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a corpului, in timp ce relatiile conflictuale, generate in special de disputarea mediului organic intern pentru insusirea nutrientilor amplifica reactiile inflamatorii, riscul de boli metabolice si riscul de boli cardiovasculare.

Aktipis subliniaza faptul ca microbii intestinali sufera transformari si reactioneaza la tipul de nutrienti pe care ii introducem in corp. Atunci cand in intestine domina starea de pace si de liniste, microbii sunt mai cooperanti, sprijina functia de filtrare a substantelor nocive si contribuie activ la producerea de energie pentru celule. Ca raspuns, intestinele asigura un mediu propice mentinerii unei comunitati microbiene sanatoase.

Unul dintre cele mai sigure moduri de a perturba acest echilibru il constituie excesul de grasimi alimentare si de zahar. Acesti nutrienti tind sa sustina mai ales microbii care provoaca imbolnaviri, asa cum sunt bacteriile E. coli. In combinatie cu o alimentatie cu continut redus de fibre, aceste obiceiuri alimentare incurajeaza mai degraba dezvoltarea de microbi care intensifica relatia de competitie si nu pe cea de cooperare la nivel intestinal. Starile prelungite de competitie pot agrava inflamatiile, imbolnavind astfel corpul.

Dr. Raphael Kellman, autorul cartii The Microbime Diet (Alimentatia pentru microbiom), sugereaza ca pentru a incuraja un microbiom robust si sanatos primul pas consta in scoaterea din alimentatie a produselor inflamatoare, alergene sau reactive, printre care soia, lactatele si glutenul. Specialistul recomanda inclusiv eliminarea grasimilor trans, a grasimilor hidrogenate, a tuturor zaharurilor si indulcitorilor artificiali, precum si a toxinelor de mediu.

Dupa inlaturarea tuturor alimentelor care contribuie la starea de dezechilibru intestinal, Kellman recomanda reinocularea cu probiotice, fie prin administrarea de capsule fie prin consumul de alimente fermentate care contin tulpini de bacterii vii, printre care si muraturi, kimchi si kefir. Pe langa probiotice, autorul incurajeaza si consumul de prebiotice, care incurajeaza si ele proliferarea bacteriilor sanatoase. Si in acest caz, ele pot fi obtinute fie prin administrarea de capsule, fie prin consumul de alimente bogate in fibre precum sparanghelul, jicama, prazul, ceapa verde, morcovii si anghinarea.

Ideea ca modificarea obiceiurilor alimentare poate influenta in mod dramatic sanatatea corpului nu este ceva inedit. In schimb, prin aprofundarea cunostintelor despre functionarea proceselor din corp si prin actul voluntar de a sprijini relatiile de pace din ecosistemul intestinal, ne putem pune la adapost de multe boli si putem deveni mai vigurosi.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Cum contribuie alimentatia la armonizarea organismului Reviewed by Unknown on 5:35 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.