Top Ad unit 728 × 90

80% din atacurile de cord pot fi prevenite daca se respecta urmatoarele 5 masuri

Publicitate

Atacul de cord este principala cauza de deces la nivel mondial. Doar in America mor anual 1 milion de oameni in urma bolilor cardiovasculare.

Persoanele care sufera de boala arteriala coronariana (CHD) pot deveni oricand victime ale unui atac de cord. Potrivit statisticilor, in SUA se estimeaza ca 920.000 de oameni vor suferi anul viitor atacuri de cord, si ca aproape jumatate dintre aceste atacuri de cord vor fi asimptomatice.

Atacul de cord este o consecinta a obstructionarii fluxului de sange ce porneste de la inima. Aceste blocaje se pot datora mai ales aterosclerozei si fisurarii trombilor.

80% din atacurile de cord pot fi prevenite daca se respecta urmatoarele 5 masuri
Daca blocajul nu este indepartat rapid, muschiul cardiac poate suferi traume severe, caz in care segmentul afectat este inlocuit cu tesut cicatriceal. Acest lucru poate conduce la complicatii grave.

5 moduri in care poti preveni un atac de cord


Alimentatia noastra si stilul nostru de viata se rasfrang puternic asupra sanatatii corpului, dar putini dintre noi acordam acestor doua aspecte importanta cuvenita.

Un studiu recent emis de Institutul Karolinska sustine ca aceste schimbari simple in stilul de viata pot preveni aparitia atacurilor de cord cu pana la 80%!

Iata ce presupun aceste 5 masuri:

• Respectarea unei alimentatii sanatoase
• Practicarea de activitati fizice (exercitii ≥ 1 ora / saptamana si mers pe jos sau cu bicicleta ≥ 40 min / zi)
• Reducerea consumului de alcool (10 pana la 30 g / zi)
• Renuntarea la fumat
• Mentinerea unei circumferinte sanatoase a taliei

Cei mai mari dusmani din alimentatie sunt zaharul, carbohidratii rafinati si alimentele procesate, si nu grasimile saturate din oua, branza dulce si unt, asa cum considera multi.

O alimentatie adecvata pentru o inima sanatoasa

Ca sa previi aparitia atacurilor de cord si imbolnavirea de boli cardiace, trebuie in primul rand sa elimini grasimile trans si toate alimentele procesate din alimentatie. Carbohidratii si zaharurile trebuie consumate cu moderatie.

Iata cateva instructiuni importante pentru reducerea riscului de atac de cord: 

• Elimina din alimentatie zaharul si fructoza procesata si consuma multe alimente integrale organice.
• Mananca mai multe legume.
• Consuma proteine de buna calitate in cantitati mici pana la moderate.
• Consuma grasimi sanatoase de buna calitate, adica grasimi mononesaturate si saturate de provenienta animala si obtinute din uleiuri tropicale.

Ca sa ne mentinem sanatosi, alimentatia zilnica trebuie sa constea in proportie de 50-80% din grasimi, adica mult peste procentajul de 10% recomandat in prezent.

Grasimile trebuie obtinute din aceleasi surse sanatoase, adica din produse lactate provenite de la animale pasunate, carne organica, galbenusuri de ou, nuci de cocos si ulei de cocos, seminte si nuci precum migdale, pecan si macadamia, unt obtinut din lapte organic, uleiuri presate la rece din nuci si fructe de avocado.

La fel de important este sa consumi suficienti acizi grasi omega-3 si omega-6, care au un rol esential in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Acesti acizi grasi stimuleaza producerea de celule noi in artere si producerea de prostaciclina, care omogenizeaza sangele si asigura un flux sanguin cat mai lin.

Deficitul de omega-3 este corelat cu numeroase boli fizice si mentale, si cauzeaza anual pana la 96.000 de decese.

Fructe pentru o inima sanatoasa

Un studiu prezentat anul acesta la Congresul din Barcelona, Spania, a demonstrat ca un consum adecvat de fructe pe zi reduce riscul de atac de cord sau orice tip de boala cardiaca cu pana la 40%.

Fructele sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si alte fitochimicale care poseda proprietati anti-inflamatorii puternice si importante pentru inima.

Nu exagera cu fructele foarte dulci. Majoritatea fitonutrientilor benefici sunt continuti de fructele cu gust acru, amar sau astringent. In special semintele si invelisul dur al acestor fructe contin cea mai mare cantitate de fitonutrienti.

80% din americani sufera de rezistenta la insulina sau leptina, adica hipertensivii, diabeticii, persoanele obeze si cu colesterol marit. Daca si tu suferi de aceste boli, este important sa consumi fructe in cantitati mici! Nu manca mai mult de 15 grame de fructoza pe zi indiferent de sursa de provenienta.

Se recomanda sa consumi fructe in raport cu gradul de activitate fizica pentru a preveni ingrasarea si cresterea glicemiei.

Medicamentele pentru diabet cresc riscul de boli cardiovasculare!

Beta-blocantele

Beta-blocantele sunt medicamente folosite frecvent pentru coborarea tensiunii arteriale marite si tratarea insuficientei cardiace congestive.

Alte mijloace de preventie a atacurilor de cord

• Redu stresul
• Scoate toate zaharurile din alimentatie daca ai rezistenta la insulina sau leptina
• Asigura un aport zilnic echilibrat de vitamina D
• Evita sa petreci foarte mult timp asezat pe scaun (nu trebuie sa mentii aceasta pozitie mai mult de trei ore pe zi).
• Consuma grasimi animale saturate si neprocesate.
• Mentine o alimentatie organica echilibrata si un program zilnic de miscare.
• Incearca sa nu recurgi la administrarea de statine, intrucat au multe efecte adverse si nu sunt atat de eficient pe cat se crede.

Pacientii cardiaci pot beneficia de pe urma administrarii de statine doar in cazul de hipercolesterolemie mostenita genetic.

Ai mai multa grija de corpul tau ca sa te pui la adapost de atacurile de cord! Iti uram multa sanatate!

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

80% din atacurile de cord pot fi prevenite daca se respecta urmatoarele 5 masuri Reviewed by Unknown on 5:37 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.