Top Ad unit 728 × 90

Proprietati si intrebuintari uluitoare ale apei oxigenate

Publicitate

Am o intrebare simpla: ai apa oxigenata in casa? Ei bine, daca nu ai deja o sticluta la indemana, cu siguranta vei dori sa te aprovizionezi dupa ce vei citi acest articol. De ce? Pentru ca apa oxigenata este un produs extrem de versatil si de util in gospodarie, putand fi utilizat pentru curatare, ingrijirea dentara, ca remediu, si pentru multe alte lucruri.

Formula chimica a apei oxigenate este H2O2. In forma sa cea mai pura, apa oxigenata este un lichid limpede, putin mai vascos decat apa obisnuita. Apa oxigenata se foloseste mai ales ca dezinfectant, inalbitor si agent de oxidare. Uneori mai este utilizata si pentru decolorarea parului.

Ai mare grija insa la manipularea si folosirea apei oxigenate, deoarece poate chiar exploda atunci cand atinge punctul de fierbere. Acesta este principalul motiv pentru care produsul se comercializeaza doar sub forma de solutie diluata.

Proprietati si intrebuintari uluitoare ale apei oxigenate
Majoritatea solutiilor de uz casnic pe baza de apa oxigenata au o concentratie de substanta chimica activa de numai 3-5 procente. La contactul apei oxigenate cu pielea are loc o usoara reactie de efervescenta declansata de ruperea legaturilor de H2O2. Bulele care se formeaza sunt de fapt molecule libere de oxigen. Pentru majoritatea utilizarilor prezentate in continuare se recomanda o concentratie de 3% pentru apa oxigenata.

1. Calmeaza simptomele de raceala si gripa

Multi medici sustin ca picurarea de apa oxigenata 3% in urechi poate reduce intensitatea si durata simptomelor de raceala si gripa. Toarna 1-2 picaturi in fiecare ureche, asteapta 10 minute, dupa care foloseste un betisor pentru urechi ca sa absorbi surplusul.

2. Elimina pesticidele si germenii patogeni

Stiai ca poti utiliza apa oxigenata ca sa cureti fructele si legumele de pesticide? Amesteca un sfert de cana de H2O2 cu 3 cani de apa si scufunda fructele si legumele in aceasta baie timp de 30 de minute. Poti adauga putina apa oxigenata si in umidificator ca sa omori microbii din aer!

3. Albeste dintii

Da, poti utiliza apa oxigenata si pentru albirea dintilor. Dilueaza o lingurita de apa oxigenata 3% cu 2 lingurite de apa si clateste-ti gura cu solutia timp de un minut. Repeta procedeul in fiecare zi pana ce incepi sa observi imbunatatiri.

4. Suvitarea parului

Poti crea accente de nuanta deschisa pulverizand pe parul umed apa oxigenata. Clateste-te bine cu apa dupa 15 minute. Suvitele obtinute au un aspect foarte natural!

5. Dezinfecteaza ranile

Trebuie doar sa aplici pe zgarieturi si rani cateva picaturi de apa oxigenata 3% ca sa le dezinfectezi si sa te protejezi de infectii.

6. Elimina acneea

Apa oxigenata diluata elimina bacteriile care contribuie la aparitia acneei si netezeste tenul!

7. Inmoaie si desprinde bataturile

Inmoaie pielea ingrosata intr-o solutie diluata de apa oxigenata ca sa elimini mai usor crustele.

8. Elimina micoza piciorului

Pulverizeaza zilnic solutie diluata de apa oxigenata pe pielea infectata pana la vindecarea completa.

9. Curata lentilele de contact

Poti folosi apa oxigenata si ca sa dezinfectezi lentilele de contact. Pune lentilele intr-un pahar plin cu apa oxigenata diluata si lasa-le sa stea peste noapte.

10. Curata covoarele si mochetele

Pulverizeaza solutie diluata de apa oxigenata pe covoare ca sa indepartezi petele care nu ies la spalarea cu apa si sare. Inainte de a recurge la aceasta metoda, insa, fa un mic test pe un colt al covorului ca sa te asiguri ca solutia nu afecteaza culoarea tesaturii.

11. Curata faianta

Pulverizeaza pe suprafete apa oxigenata in stare nediluata si petele dispar ca prin minune!

12. Mentine sacosele de cumparaturi curate

Poti dezinfecta si dezodoriza pungile de cumparaturi pulverizand in interior putina apa oxigenata.

13. Curata frigiderul si tocatoarele

Tocatoarele se incarca rapid cu murdarie, resturi de mancare si bacterii, motiv pentru care necesita o dezinfectare frecventa. Pulverizeaza pe ele putina apa oxigenata, las-o sa actioneze cateva minute, dupa care clateste-le bine cu apa de la robinet. Ca sa elimini mirosurile neplacute din frigider, pulverizeaza apa oxigenata pe toate suprafetele interioare si sterge surplusul cu o carpa.

14. Mentine salata proaspata mai mult timp

Poti prelungi prospetimea salatelor pulverizand peste ele putina solutie de apa oxigenata (1 lingura de H2O2 la o jumatate de cana de apa de la robinet).

15. Elimina petele de vin

Ca sa elimini petele de vin de pe covor sau de pe imbracaminte, amesteca parti egale de detergent lichid si apa oxigenata, apoi toarna solutia direct pe pete si foloseste o carpa ca sa absorbi imediat lichidul.

16. Mentine buretele de vase curat

Inmoaie buretii de vase intr-un vas cu apa fierbinte si apa oxigenata ca sa-i dezinfectezi si sa le prelungesti durata de utilizare. Tine-i la inmuiat timp de o jumatate de ora, apoi clateste-i bine cu apa.

17. Curata jucariile copiilor

Foloseste apa oxigenata ca sa cureti jucariile copiilor si sa ii feresti astfel de microbi.

18. Actioneaza ca emetic pentru animalele de companie

Daca se-ntampla ca pisica sau cainele sa se inece cu vreo jucarie sau sa inghita substante toxice, le poti stimula pe loc reflexul de voma cu apa oxigenata. Atentie insa ca solutia sa nu fie prea concentrata!

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Proprietati si intrebuintari uluitoare ale apei oxigenate Reviewed by Unknown on 5:26 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.