Top Ad unit 728 × 90

Doar doua felii din acest aliment cresc cu 20% riscul de cancer pancreatic

Publicitate

Cancerul pancreatic inregistreaza cea mai ridicata rata a mortalitatii din categoria cancerelor majore. Potrivit statisticilor, 94% dintre pacientii cu cancer pancreatic mor in primii cinci ani de la stabilirea diagnosticului. Doar 8% dintre pacienti supravietuiesc peste pragul de cinci ani, in timp ce 74% mor in primul an de la diagnosticarea bolii.

De regula, cancerul pancreatic se raspandeste repede in organism si rareori este depistat in stadiile incipiente, acesta fiind principalul motiv pentru care se numara printre cele mai letale cancere. Simptomele includ dureri abdominale sau de spate, pierdere in greutate, ingalbenirea pielii si a ochilor, pierderea poftei de mancare, greata, modificari ale scaunelor, diabet si cheaguri de sange.

Doar doua felii din acest aliment cresc cu 20% riscul de cancer pancreatic

Printre factorii de risc ai cancerului pancreatic se numara si fumatul, inaintarea in varsta, diabetul, surplusul de greutate si predispozitia genetica.

Un studiu de ultima ora, publicat in Jurnalul Britanic pentru Cancer, a analizat datele inregistrate de 11 studii clinice asupra unui numar de 6.643 de pacienti de cancer pancreatic.

Cele 11 studii clinice si studii de caz au fost examinate atent in vederea depistarii unei conexiuni intre consumul de carne procesata (precum carnatii si sunca) si aparitia acestui tip de cancer.

Analiza desfasurata de catre cercetatori sugereaza ca riscul de aparitie a cancerului pancreatic creste cu 19% pentru fiecare 50 de grame de carne procesata consumate zilnic, adica echivalentul a doua felii de sunca sau o bucata de carnat.

Persoanele care consuma zilnic 150 de grame de carne (trei carnati sau sase felii de sunca) sufera o crestere a riscului de imbolnavire cu pana la 57%.

„Cancerul pancreatic are rate de supravietuire scazute. Asadar, pe langa diagnosticarea din vreme, este important sa intelegem exact ce anume influenteaza riscul aparitiei bolii”, a afirmat Susanna Larsson, epidemiolog la Institutul suedez Karolinska, pentru postul BBC.

Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului sfatuieste scoaterea completa din alimentatie a carnii procesate. Carnea procesata, categorie in care intra si carnatii, pepperoni, hot-dogii, slanina, curcanul afumat si sunca, contine extrem de multi nitrati si nitriti, substante corelate cu aparitia cancerului.

Printre altele, cercetatorii au mai afirmat ca si fumatul reprezinta un factor de risc important care creste susceptibilitatea la aceasta forma de cancer cu 74 la suta.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Doar doua felii din acest aliment cresc cu 20% riscul de cancer pancreatic Reviewed by Unknown on 5:45 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.