Top Ad unit 728 × 90

De ce nu e bine sa speli puiul crud la robinet inainte de a-l gati!

Publicitate

Multi dintre noi obisnuim sa spalam toate alimentele sub jetul de apa al robinetului de bucatarie, iar puiul decongelat nu face nici el exceptie de la regula. Ni se pare o chestiune de igiena elementara sa facem acest lucru indiferent de aliment.

Astfel ne asiguram ca eliminam posibilele urme de contaminanti de pe carnea cruda de pui.

Potrivit prof. Jennifer Kwinlan de la Universitatea Drexel, orice pui cumparat in stare congelata este contaminat deja la exterior cu tulpini de salmonella sau Campylobacter (sau amandoua!). Aceste doua bacterii sunt principalii germeni responsabili pentru contaminarile din industria alimentara.

De ce nu e bine sa speli puiul crud la robinet inainte de a-l gati!
Atunci cand speli puiul congelat sub jetul de la robinet, cel mai probabil nu faci altceva decat sa imprastii bacteriile peste tot prin bucatarie, precum si pe haine! Asta pentru ca apa fierbinte de la robinet nu are o temperatura suficient de ridicata incat sa omoare bacteriile infectioase periculoase.

Asadar, ai grija sa rezisti de-acum incolo impulsului de a mai spala carnea cruda de pui la chiuveta inainte de a o pune-n oala! Urmele de murdarie nu se compara cu pericolul contaminarii cu bacterii. Tulpinile infectioase se imprastie foarte usor prin particulele de apa si prin aerosolii antrenati la spalarea carnii sub jet. Doar fierberea sau prajirea carnii la temperaturi inalte poate distruge aceste bacterii complet.

Ce alternative ai? Daca pe carnea de pui exista urme vizibile de murdarie, le poti indeparta prin stergerea cu un prosop de hartie. Nu ai nevoie de mai mult de atat! Procesarea carnii la caldura rezolva restul problemei.

In Marea Britanie, de exemplu, se inregistreaza anual in jur de 280.000 de cazuri de contaminare cu Campylobacter, dintre care majoritatea se datoreaza supracontaminarii produse la spalatul puiului congelat sub jet de apa.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

De ce nu e bine sa speli puiul crud la robinet inainte de a-l gati! Reviewed by Unknown on 3:33 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.