Top Ad unit 728 × 90

Cum sa mentii fructele si legumele proaspete?

Publicitate

Cine nu saliveaza la vederea fructelor si legumelor proaspete? Recompensa colorata nu este doar delicioasa, este si sanatoasa pentru tine. De aceea este pacat cand fructele si legumele se strica inainte sa le poti manca. Probabil ti s-a intamplat la un moment dat, dar nu trebuie sa ti se intample din nou. Uite cateva sfaturi care iti arata cum sa depozitezi fructele corect ca sa te poti bucura de ele mai mult timp.

Cum sa mentii fructele si legumele proaspete?
1. Rosiile trebuie sa stea cu coditele in sus

Codita este partea cea mai sensibila a rosiei si ea e care se mucegaieste prima data. Asadar este important sa le tii cu aceasta parte indreptata in sus pe durata depozitarii. Astfel rosiile isi pastreaza savoarea intacta mai mult timp.

2. Pune fructele si legumele intr-un loc uscat

Nimic nu este mai prielnic pentru aparitia mucegaiului decat umezeala. Daca pui o bucata de servetel de hartie impreuna cu fructele, insa, rezolvi usor problema. Hartia absoarbe umezeala din aer si ajuta la mentinerea prospetimii produsului pe termen lung.

3. Nu toate fructele trebuie sa stea in frigder

Asa este, frigiderul nu este intotdeauna locul cel mai bun pentru a pastra mancarea: ardeii grasi, castravetii si rosiile se pastreaza mai bine la temperatura camerei decat la rece. Si rosiile si castravetii se molesesc, iar ardeii isi pierd prospetimea. In general, fructele si legumele nu trebuie tinute la frigider decat daca sunt rascoapte.

4. Inveleste capatul bananelor

Bananele se oxideaza rapid si isi pierd gustul daca sunt puse in frigider. Cel mai bine este sa lasi bananele afara cu capetele invelite in plastic.

5. Unele legume nu trebuie tinute impreuna

Unele tipuri de fructe si legume n pot fi depozitate impreuna deoarece unele emana etilena atunci cand sunt coapte. Caisele, pepenii, mango, prunele, perele si rosiile fac parte din aceasta categorie. Merele, vinetele, cartofii, morcovii si broccoli sunt foarte sensibile la etilena si se vor strica mai repede daca sunt expuse. Asigura-te ca le depozitezi departe unele de celelalte.

6. Avocado trebuie depozitat asa

Avocadoul necopt trebuie pus intr-o punga de hartie si tinut la temperatura camerei pana se coace. Dupa accea, inveleste-l intr-o punga de plastic si pune-l in frigider

7. Tine in apa legumele curatate de coaja

Este mai bine sa cureti de coaja sau sa feliezi anumite legume inainte sa le depozitezi. Asigura-te ca pui feliile in putina apa ca sa le poti mentine proaspete mai mult timp.

8. Tine fructele si legumele in partea mai calduroasa a frigiderului

Cu cat e mai scazuta temperatura, cu atat produsele isi vor pierde savoarea mai repede. De aceea, este important sa depozitezi toate fructele si legumele in sertarele sau rafturile de jos unde este putin mai cald decat in alte compartimente ale frigiderului.

9. Usturoiul si ceapa iubesc intunericul

Intunericul este prietenul cel mai bun al cepelor si al usturoiului. Incoltesc foarte repede daca sunt expuse razelor de soare. Incearca sa le depozitezi intr-un dulap, sau, daca nu ai destul spatiu, pune-le intr-o punga de hartie prevazuta cu gauri astfel incat sa permita circulatia aerului.

10. Depoziteaza cu cartofii si cateva mere

Merele si cartofii nu doar ca se potrivesc bine in retete, ci le si place sa fie depozitate impreuna. Cartofii or sa dureze mai mult daca arunci si cateva mere langa ei.

11. Cartofii putrezesc la soare

Multi dintre noi deja stim asta: cartofilor nu le place soarele. Daca ii depozitezi direct la soare, nu doar se vor mucegai, ci vor incepe sa produca si o toxina periculoasa. Este mai bine sa ii depozitezi la intuneric intr-un bol de plastic sau o cutie din lemn.

12. Brocoli si conopida iubesc umezeala

Cel mai bine este sa depozitezi brocoliul cu coada in apa sau invelita intr-un servetel de hartie umed. Asigura-te ca ii schimbi apa regulat ca sa se mentina proaspat mai mult timp. La fel se procedeaza si pentru conopida. Poti sa le invelesti in plastic, dar, daca faci acest lucru, este bine sa perforezi pungile pentru a-i permite aerului sa circule.

13. Cepele trebuie depozitate separat de cartofi

Cepele si cartofii nu au cea mai buna influenta unele asupra altora. Daca le depozitezi impreuna, ceapa va incolti si va deveni necomestibila mai repede.

14. Nu mai spala fructele si legumele inainte sa le depozitezi

Desi suna ciudat, e mai bine sa nu speli produsele vegetale inainte sa le depozitezi pentru a nu indeparta bariera protectiva naturala de la suprafata acestora. Daca ceva este foarte murdar, indeparteaza doar urmele vizibile de mizerie, dar amana spalatul pana inainte de a consuma alimentul respectiv.

15. Legumele depozitate la temperatura camerei au nevoie de mult aer

Legumele nu trebuie ingramadite intr-o camara aglomerata, au nevoie de aer proaspat ca sa nu se strice. De asemenea, nu e bine sa le depozitezi in gramezi mari, pentru ca bucatile de langa sol se vor strica mai repede. Cel mai bine este sa depozitezi totul in recipiente de lemn sau de plastic care sa permita o aerisire suficienta.

16. Strugurii se mentin proaspeti mai mult timp in recipiente de plastic

Strugurii trebuie tinuti la frigider in vase din plastic. De asemenea, ciorchinii trebuie asezati separat, unul cate unul, si nu impreuna. Daca stau inghesuiti, strugurii se strica mai repede.

17. Sparanghelul trebuie tinut precum florile proaspat culese

Sparanghelului ii place sa fie tinut vertical intr-un pahar cu apa cu varfurile indreptate in sus.

18. Inveleste telina in folie de aluminiu

Daca invelesti telina in folie de aluminiu inainte sa o pui in frigider, se va mentine proaspata si crocanta mai mult timp. Daca o depozitezi in alte conditii, cel mai probabil isi va pierde savoarea in cel mult doua zile.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Cum sa mentii fructele si legumele proaspete? Reviewed by Unknown on 5:39 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.