Top Ad unit 728 × 90

Anxietatea poate declansa depresii si probleme de greutate. Iata cateva plante care combat anxietatea mai bine chiar si decat unele medicamente!

Publicitate

Un articol de Mihaela

Sanatatea psihica este deosebit de importanta, deoarece se rasfrange asupra tuturor functiilor fiziologice si afecteaza sanatatea intregului organism.

Potrivit statisticilor, aproximativ 70% din populatia SUA recurge la tratament farmaceutic anxiolitic, iar 50% dintre americani primesc pe reteta cel putin 2 medicamente de acest fel.

Medicul american Jennifer St. Sauer informeaza ca unul din patru americani sufera de o anumita boala mintala care necesita tratament antidepresiv, acest tip de medicatie fiind pe locul doi in topul celor mai solicitate medicamente din SUA.

Anxietatea poate declansa depresii si probleme de greutate. Iata cateva plante care combat anxietatea mai bine chiar si decat unele medicamente!
Dar majoritatea acestor antidepresive, precum benzodiazepinele de exemplu, au o multime de efecte secundare, printre care si:
  • Atacuri de panica
  • Lipsa de coordonare in miscari
  • Pierderi de memorie
  • Ingalbenirea pielii sau a ochilor
  • Tulburari de dispozitie, ideatie suicidara si halucinatii
  • Pierderea echilibrului
  • Lentoare in gandire si vorbire
Iata de ce se recomanda sa iei astfel de medicamente doar in ultima instanta! Inainte de a apela la astfel de tratamente farmaceutice agresive, incearca neaparat aceste 9 plante extrem de eficiente in combaterea problemelor de anxietate!

Lavanda

Aceasta planta aromatica intra adeseori si in componenta multor remedii naturiste pentru depresie moderata si tulburari nervoase. Lavanda poseda proprietati neuroprotectoare puternice care contribuie la vindecarea bolilor neurologice si a tulburarilor de dispozitie.

Planta poate fi folosita in siguranta atat intern cat si extern. Asadar, o poti consuma sub forma de ceai sau o poti adauga la apa pentru baie pentru relaxare. In plus, pentru un somn mai bun, poti pune sub fata de perna cateva flori uscate.

Efecte adverse: Lavanda rareori produce efecte secundare atat timp cat este administrata cu moderatie. Planta nu trebuie administrata copiilor. Uneori, insa, lavanda poate provoca iritatii ale pielii si creste pofta de mancare, sau poate declansa dureri de cap si constipatie.

Sunatoare

Sunatoarea poate fi procurata de la orice plafar sau magazin naturist, dar o poti si cultiva in propria gradina.

Medicul Klaus Linde de la Universitatea Tehnica din Munchen sustine ca efectul antidepresiv al sunatoarei este chiar mai puternic decat cel al medicamentelor farmaceutice precum Prozac (fluoxetina), si ca planta are mult mai putine contraindicatii si efecte secundare.

Intrucat sunatoarea poate interactiona cu unele medicamente precum pilulele contraceptive, se recomanda sa ceri sfatul medicului de familie sau al unui naturopat inainte de utilizarea interna.

Efecte adverse: Planta are un efect puternic si potential periculos in caz de supradozaj. De aceea, se recomanda o singura cura de sunatoare pe an care sa nu depaseasca 12 saptamani, pe durata careia trebuie sa eviti expunerea indelungata la soare.

In plus, sunatoarea poate provoca prurit, diaree, agitatie, anxietate, iritabilitate, dureri de cap, indigestie, oboseala, frisoane, uscaciune a gurii, vise lucide si tulburari de somn.

Valeriana

O planta cu o aroma deosebita, valeriana este foarte indicata pentru combaterea durerilor de cap, a anxietatii si a insomniei.

Efecte adverse: Radacina de valeriana are o toxicitate redusa, dar in cazuri izolate poate genera simptome de iritabilitate, agitatie, anxietate, dureri de cap si chiar insomnie, mai ales la intreruperea tratamentului. De aceea se recomanda reducerea treptata a dozei terapeutice inainte de intreruperea administrarii pe cale orala.

Ashwagandha (ginseng indian)

Ginsengul indian este frecvent utilizat in medicina ayurvedica pentru vindecarea de multe boli si afectiuni, iar recent s-a introdus si in medicina naturista moderna pentru tratarea agorafobiei.

Utilitatea sa in tratamentul bolilor psihice si neurologice a fost dovedita de un studiu desfasurat in 2012 asupra unui numar de 64 de voluntari. Rezultatele au demonstrat ca ginsengul indian reduce nivelul seric de cortizol, principalul hormon al stresului. Planta poate fi administrata sub forma de ceaiuri sau de supliment alimentar.

Efecte adverse: Ginsengul indian poate fi utilizat intern fara probleme atat timp cat curele terapeutice sunt scurte si dozajul este cel potrivit. In cazuri izolate, insa, poate produce simptome de varsaturi si diaree.

Ruja

In medicina chineza si scandinava, ruja se folosesti mai ales pentru tratarea sindromului de oboseala cronica, respectiv pentru reducerea stresului si a depresiei. Planta reduce activitatea sistemului nervos simpatic ce controleaza impulsul de greata si varsaturi, ritmul cardiac, aparatul respirator si senzatiile de frisoane si de vertij.

Ruja determina in mod direct eliberarea serotoninei in organism, adica hormonul relaxarii si al fericirii.

Efecte adverse: La administrarea pe durate indelungate de timp, ruja poate avea efecte toxice, desi efectele adverse specifice nu se cunosc cu exactitate.

Musetel

Musetelul, de cele mai multe ori administrat sub forma de ceaiuri, induce senzatia de somn si contribuie la imbunatatirea calitatii somnului nocturn. In plus, are si proprietati usor anxiolitice.

Potrivit cercetarilor stiintifice, musetelul poseda proprietati puternic antidepresive, datorate ingredientilor activi precum luteolina, apigenina si alfa-bisabolol, care contribuie si la reglarea tensiunii arteriale.

Efecte adverse: In cazuri izolate, ceaiul de musetel poate declansa reactii alergice precum anafilaxie sau dermatita de contact. Musetelul trebuie evitat inclusiv de pesoanele alergice la aster, ambrozie, crizanteme si alte plante din familia Asteraceelor.

Rozmarin

Rozmarinul are un efect neuroprotector puternic. Uleiul esential este folosit in aromaterapie pentru imbunatatirea memoriei si reducerea tensiunii musculare si nervoase, respectiv calmarea durerilor musculare. Totusi, inainte de folosirea acestei plante, se recomanda sa ceri sfatul medicului de familie sau curant.

Efecte adverse: Rozmarinul are toxicitate redusa la administrarea atat externa cat si interna, respectiv administrarea prin inhalatie. In caz de supradozaj, insa, planta poate provoaca iritatii ale pielii, reactii alergice, hemoragii uterine, iritatii renale, sensibilitate la lumina si simptome de varsaturi.

Vanilie

Vanilia are un efect puternic relaxant. Potrivit unui studiu stiintific, aromaterapia cu vanilie reduce anxietatea cu pana la 63%. Iata unul dintre motivele pentru care aroma de vanilie este omniprezenta printre produsele de ingrijire corporala, cremele si lumanarile parfumate din comert.

Efecte adverse: Vanilia are toxicitate redusa si, in cantitati mici, poate fi introdusa fara probleme in alimentatie. In unele cazuri, insa, vanilia poate provoca dureri de cap, tulburari de somn, edeme si inflamatie.

Roinita

Roinita este excelenta pentru reducerea anxietatii si gestionarea simptomelor tulburarii de dementa. Pe langa faptul ca relaxeaza mintea si corpul, roinita imbunatateste memoria si atentia.

Efecte adverse: In cantitati mici, roinita poate fi consumata in deplina siguranta atat de catre adulti cat si de catre copii. Totusi, in cazuri izolate, planta poate genera simptome de respiratie incompleta, dureri abdominale, greata, varsaturi si ameteala. Potrivit marturiilor, uneori poate sa provoace si iritatii ale pielii la aplicatiile locale.

Desi toate plantele descrise aici au un bun efect anxiolitic, acesta este tranzitoriu! Pentru potentarea efectelor terapeutice ale curelor de plante, fa zilnic miscare, practica exercitii de meditatie si mentine un stil de viata sanatos.

Anxietatea poate declansa depresii si probleme de greutate. Iata cateva plante care combat anxietatea mai bine chiar si decat unele medicamente! Reviewed by Unknown on 5:42 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.