Top Ad unit 728 × 90

8 EXPLICATII ALE BALONARII CRONICE (NELEGATE DE ALIMENTATIE)

Publicitate

Un articol de Mihaela

Balonarea este de departe cea mai frecventa problema digestiva raportata in prezent, dar si cea mai putin inteleasa tulburare digestiva. Ne straduim sa facem alegerile potrivite, evitam alergenii si alimentele inflamatorii precum glutenul, zaharul si lactatele, reducem consumul de alimente procesate, facem miscare cat mai des, dar uneori toate aceste schimbari pozitive nu influenteaza cu nimic problemele de balonare instalate dupa mese.

Din fericire, medicul gastroenterolog Robynne Chutkan lamureste in sfarsit o parte din factorii declansatori reali in ultima sa publicatie The Bloat Cure (Leacul pentru balonare). „Am dorit sa intocmesc un ghid cat mai amanuntit pentru femei”, a declarat Dr. Chutkan. „Problemele de balonare sunt ceva la ordinea zilei in munca mea de zi cu zi, mereu ma lovesc de astfel de cazuri. Este un fel de metoda mai mult sau mai putin directa prin care tractul gastrointestinal ne indica faptul ca ceva nu este in regula.”

8 EXPLICATII ALE BALONARII CRONICE (NELEGATE DE ALIMENTATIE)
„Pentru profani, tractul digestiv este imaginat ca un tub gol, putini oameni realizeaza cat este de complex si cate functii specializate indeplineste. La acest nivel se petrec foarte multe procese, asa ca pot interveni o multitudine de dereglari aici. Tocmai aceasta complexitate deosebita ingreuneaza eforturile de identificare si tratare a cauzelor de fond ale balonarii.”

Asadar, daca chiar si atunci cand tii regim problemele de balonare nu dispar, trebuie neaparat sa studiezi cu atentie aceasta lista a celor mai frecvente 8 greseli... Poate ca, in mod involuntar, contribui la aceste dereglari in loc sa le elimini!

1. Iei masa pe fuga sau in timp ce faci si alte lucruri

Problema: Se-ntampla sa iei pranzul in timp ce privesti la televizor sau stai pe Facebook? Printre inghitituri mai trimiti cate-un mail, un mesaj pe telefon sau citesti ziarul? Daca da, stai linistit, nu esti singurul, dar nici nu trebuie sa te mai miri ca ai probleme cu stomacul. Cu cat timpul este mai scurt si noi devenim tot mai presati de probleme zilnice, incepem sa folosim fiecare prilej ce ni se ofera ca sa fim mai productivi sau sa ne „delectam” cu cate o mica distractie in pauze. Rareori se mai intampla astazi ca membrii unei familii sa ia masa impreuna fara sa priveasca in acelasi timp si la televizor sau sa mai intreprinda cine stie ce alte activitati.

Disparitia acestui ritual social important are cu siguranta implicatii serioase asupra starii noastre psihologice, si nu numai! Si impactul asupra digestiei este puternic, desi nu resimtim efectele negative imediat. Potrivit dr. Chutkan, aerofagia, adica inghitirea de aer, ia amploarea atunci cand nu ne concentram la actul servirii mesei si ne lasam in schimb distrasi de alte lucruri. „Multe persoane cu probleme de aerofagie resimt simptome ca de reflux gastroesofagian, desi investigatiile si tratamentele medicamentoase par sa infirme prezenta acestei boli”, explica aceasta. „Iar problemele se agraveaza pe parcursul zilei, fiind cel mai intense seara si noaptea. Cu cat mananci mai repede, cu atat inghiti mai mult aer, ceea ce duce la simptome de balonare si flatulenta.

Solutia: Mananca incet si concentreaza-te asupra actului mancatului, mesteca bine mancarea si savureaza fiecare inghititura in parte. Astfel poti preveni nu numai indigestiile si inghitirea de aer, ci si mancatul in exces. Cand creierul si corpul sunt bine angrenate in moment si atente la cantitatea, gustul si mirosul mancarii consumate, senzatia de satietate se instaleaza mult mai repede.

La fel de important este sa stai jos pe scaun atunci cand mananci! Mananca incet, cu calm, si fii cat mai relaxat pe durata meselor si vei vedea cum in curand balonarea va inceta sa mai fie o problema.

2. Depresia

Problema: De curand s-a descoperit ca un microbiom sanatos este esential pentru sanatatea psihicului, legatura dintre cele doua fiind una foarte stransa. Eve Kalinik, terapeut nutritionist in Marea Britanie, explica faptul ca „cercetarile recente au indicat in mod direct ca sanatatea microbiomului influenteaza neurotransmitatorii cerebrali, modificand modul in care gandim si simtim”, si ca „anumite tulpini de bacterii benefice pot produce ele insasi multe chimicale ale bunei-dispozitii precum dopamina, serotonina si GABA.” De curand, cercetatorii au inceput sa experimenteze substituirea antidepresivelor cu probiotice in unele cazuri, rezultatele fiind foarte promitatoare pana in momentul de fata.

S-a descoperit inclusiv o legatura intre nivelul scazut al serotoninei in intestine si depresie, principalul rezultat fiind constipatia si balonarea si, ca lucrurile sa fie si mai complicate de atat, multe dintre medicamentele antidepresive din prezent provoaca chiar ele balonare, inchizand astfel cercul vicios.

Solutia: Pentru a contracara efectele adverse ale depresiei asupra digestiei, dr. Chutkan recomanda o terapie combinata alcatuita din psihoterapie comportamentala si miscare, care impreuna contribuie la imbunatatirea dispozitiei. „Miscarea imbunatateste dispozitia, si nu e nevoie sa depui mult efort ca sa te bucuri de efectele endorfinelor”, explica Chutkan.

3. Deshidratarea

Problema: Poate nu este nevoie mereu de cele „8 pahare zilnice de apa” recomandate sus si tare de mai toti medicii si nutritionistii, dar adevarul este ca organismul uman are mare nevoie de apa, si ca acest aport trebuie suplimentat substantial in anumite conditii. Cafeina este un diuretic puternic ce epuizeaza corpul de rezervele de apa, multi cunosc acest lucru, dar stiai ca si daca petreci prea mult timp in incaperi echipate cu aer conditionat sau chiar tratamentul cu antihistaminice au cam aceleasi efecte? La nivel digestiv, deshidratarea corpului reduce lubrieferea intestinelor, incetinind astfel digestia si incurajand simptomele de balonare.

Solutia: Cel mai simplu si mai eficient mod de a te asigura ca aportul zilnic de lichide este adecvat nevoilor corpului tau este sa examinezi culoarea urinei! Cu cat urina are o culoare mai deschisa, cu atat mai bine. Si cel mai bun mod de a mentine o buna hidratare pe toata durata zilei este sa iei cu tine o sticla de apa oriunde ai merge si sa bei inghitituri mici la intervale regulate, chiar si atunci cand nu ti-e sete. Data viitoare cand ti se face foame, bea intai cateva inghitituri de apa si vezi ce se intampla. Poate parea surprinzator, dar de multe ori senzatia de foame poate ascunde de fapt o senzatie de sete!

4. Saritul peste mese

Problema: Toti trecem uneori prin asta: nu mancam nimic toata ziua, iar seara cand ajungem in sfarsit acasa, mancam de rupem, iar la scurt timp se instaleaza durerile de stomac si balonarea. Mai e de mirare?

Saritul peste mese garanteaza probleme de balonare atunci cand prinzi in sfarsit un ragaz sa mananci. „Daca in intestine nu exista bol alimentar pe o perioada mai indelungata, digestia incetineste putin”, explica dr. Chutkan. Asa ca, in astfel de cazuri, nu numai ca mananci pe nerasuflate, fara sa apuci sa mesteci hrana cum trebuie, ci inclusiv digestia este mai lenesa, reteta perfecta pentru dezastru: balonare extrema!

Solutia: Cel mai bun mod de a evita aceste neplaceri este sa mananci mai putin de mai multe ori pe zi, sa iti portionezi mancarea si sa nu lasi sa treaca prea mult timp intre mese. Nu conteaza ca imbini mesele gatite cu snacks-urile, important aici este sa nu ajungi sa devii atat de infomat incat sa te repezi pur si simplu asupra mancarii cand ajungi acasa.

5. Dereglarile hormonale

Problema: Dominanta estrogenica la femei a devenit o problema tot mai frecventa, in special din cauza hormonilor artificiali precum pilulele contraceptive si terapiilor de substitutie hormonala. Printre efectele acestora se numara inclusiv balonarea.

Solutia: Ca sa rezolvi problema odata pentru totdeauna, dr. Chutkan recomanda ocolirea xenoestrogenilor, adica acei hormoni care se regasesc mereu in legumele si carnurile industriale, materialele plastice si detergentii chimici, precum si inlocuirea pilulelor contraceptive cu alte mijloace de contraceptie.

6. Administrarea de analgezice dupa antrenamentele fizice

Problema: Uneori se-ntampla ca pana si cei mai bine informati si bine-intentionati antrenori personali sa dea sfaturi gresite, si nu de putine ori se intampla sa incurajeze administrarea de analgezice pentru calmarea durerilor musculare de dupa antrenament. Pe langa multe alte pericole pe care le ridica asupra sanatatii corpului, analgezicele conventionale dau complet peste cap functionarea intestinelor, cu atat mai mult pe fondul unor inflamatii cronice deja existente. Mai multe studii au indicat faptul ca analgezicele agraveaza permeabilitatea intestinala si inflamatia. „Medicamentele NSAID sunt deosebit de toxice pentru tractul gastrointestinal, dar pentru ca aceste analgezice sunt usor disponibile pretutindeni, s-a instapanit perceptia eronata ca acestea ar fi cumva benigne pentru corp”, a declarat dr. Chutkan.

Solutioa: Specialista recomanda ca analgezicele fara prescriptie medicala sa fie folosite doar ocazional sau, pe cat posibil, sa fie inlocuite chiar cu bai terapeutice cu sare amara sau recuperare activa, in cazul durerilor musculare. „De fiecare data cand introduci in corp o substanta, trebuie sa pui in balanta beneficiile si riscurile. Si nu exista medicamente care sa nu aiba efecte adverse, multe dintre care se resimt chiar la nivelul intestinului”, avertizeaza Chutkan.

7. Munca de birou

Problema: Munca la birou si statul cu orele in fata calculatorului genereaza o multitudine de probleme de sanatate, printre care si dureri de gat si de spate, reducerea fluxului sanguin in corp si chiar imbatranirea prematura! De asemenea, statul pe scaun pe perioade indelungate a fost colerat cu o crestere a nivelurilor glucozei serice si a tensiunii arteriale, care se rasfrang in mod direct asupra circumferintei taliei.

Reducerea irigarii cu sange a corpului echivaleaza cu o incetinire a tuturor proceselor biologice, printre care si digestia, unul dintre rezultate fiind balonarea. „Multi dintre pacientii care imi solicita ajutorul sunt avocati sau functionari, persoane care nu se dezlipesc de la birou cate 14 ore pe zi, cinci zile pe saptamana, dupa care merg acasa si isi continua obiceiul prost”, explica dr. Chutkan. „Este un lucru groaznic pentru intestine, corpul uman este proiectat pentru miscare, nu pentru sedentarism.”

O problema asociata cu sedentarismul este supraalimentarea. Atunci cand nu esti in miscare, corpul necesita mai putine calorii, dar cei care petrec ore in sir pe scaun la birou nu tin cont de acest lucru si mananca fie ca de obicei, fie mai mult decat ar fi normal, intrucat mai intervine si plictiseala si stresul. Bineinteles, creierul consuma si el energie, iar activitatile intelectuale reclama o alimentatie potrivita, dar caloriile arse in timpul activitatilor cognitive nu se compara totusi cu cele consumate pe timpul mersului, de exemplu.

Solutia: Din fericire, poti preintampina sau inversa eventualele probleme luand pur si simplu mai multe pauza scurte pe parcursul zilei. La interval de o ora, ia neaparat o pauza de minim 5 minute. Profita de aceste momente de respiro ca sa iti dezmortesti corpul putin, sa mai faci cate o miscare de stretching sau cativa pasi. Ai nevoie de aceste pauze ca sa pui sangele in miscare in membre.

Bonus: Daca mentii o buna hidratare a corpului dupa cum am descris mai sus, vei ai avea nevoie la baie ceva mai des, asa ca o sa castigi mai mute prilejuri de a te ridica de pe scaun si a face cativa pasi!

8. Stresul

Problema: Singurul lucru mai nociv pentru sanatate si mai endemic pentru societatea moderna decat statul pe scaun este stresul.

Asa cum am mentionat mai devreme la descrierea importantei mancatului constient, atunci cand sistemul nervos devine suprasaturat cu stimuli de stres, corpul sisteaza digestia si incepe sa produca cortizol, un hormon al stresului corelat care contribuie inclusiv la ingrasare.

„Daca privim problema dintr-o perspectiva strict evolutionista”, explica dr. Chutkan, „atunci cand ne urmareste un Tiranozaur si viata noastra depinde de modul in care actionam pe moment, organismul impinge tot sangele din tractul digestiv catre muschii lungi ai picioarelor, catre inima si catre plamani, ca sa putem alerga mai repede.” Ei bine, astazi poate ca nu alergam de fiare salbatice, dar ducem vieti groaznic de stresante care ne fac sa actionam la fel. Stimulii de stres incurajeaza acelasi tip de reactie, iar starea de alerta este una continua, cronicizata. Ca urmare, intestinele devin tot mai inactive iar pH-ul tractului digestiv, enzimele si secretia de acid gastric au si ele de suferit.

Solutia: Pe langa miscare, practica meditatiei este panaceul perfect: poate face adevarate minuni atat in problemele de stres si anxietate, cat si in imbunatatirea digestiei si inlaturarea durerilor. De la o vreme mi-am impus sa-mi rezerv zilnic cate o ora pentru exercitii de meditatie, iar aceasta decizie mi-a schimbat viata complet. Astazi, exercitiile de meditatie au devenit o parte esentiala a rutinei mele zilnice de ingrijire, ajutandu-ma sa devin un om mai fericit, mai implinit, mai calm si mai sanatos.

Referinte
The Bloat Cure (Leacul pentru balonare)
Robynne Chutkan: www.gutbliss.com
http://www.wellandgood.com/good-advice/bloating-causes-beyond-diet/
http://www.nytimes.com/2015/06/28/magazine/can-the-bacteria-in-your-gut-explain-your-mood.html?_r=1
http://www.evekalinik.com

8 EXPLICATII ALE BALONARII CRONICE (NELEGATE DE ALIMENTATIE) Reviewed by Unknown on 5:37 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.