Top Ad unit 728 × 90

4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cancerul tiroidei

Publicitate

Un articol de Mihaela

Foarte putine persoane au informatii despre tiroida, asa ca daca nu au informatii legate de acest aspect, nici nu stiu riscurile pe care le implica. Datorita unor persoane celebre, ca Robert Ebert ( care a murit in 2013 dupa o lunga lupta cu cancerul tiroidei), Sophia Vergara, Rod Stewart, Joe Piscopo, Jennifer Grey, Angie Everhart, Roger Ebert si Catherine Bell cancerul tiroidei a inecput sa vina in atentia publicului larg. Ce inaseamna acest lucru? Ei bine, exista cateva idei care sunt importante si, chiar daca nu te afecteaza, iti vor capta atentia in cazul in care vreo cunostina ti le mentioneaza.

4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cancerul tiroidei

1 – Cancerul tiroidal este in crestere. De fapt, numarul persoanelor diagnosticate cu cancer al tiroidei a crescut pana la 274% din 1997. Oricum, diagnosticul nu egaleaza incidenta. Mai mult, datorita faptului ca oamenii devin constienti de existeta sa, acesta este descoperit. Asociatia Americana impotriva Cancerului afirma ca acest tip de afectiune este una rara, ca din 60,000 de pacienti diagnosticati cu cancer in 2014, doar 2000 vor fi descoperiti in faza terminala. Cei care sunt supusi la risc sunt femeile tinere, aflate in jurul varstei conceperii unui copil, desi aceasta boala poate afecta si barbatii, femeile si copiii de orice varsta. Si, chiar daca este o boala rara si nu este la fel de mediatizata ca restul tipurilor de cancer, asta nu ii diminueaza gravitatea.

Persoanele care dezvolta un astfel de tip de cancer nu il mostenesc pe cale genetica. Asta se poate intampla din cauza ca acest tip de cancer este unul nou, care probabil nu a avut timp sa apara in istoricul genetic.

2 – Nu este un "cancer bun". Nu asculta de persoanele care spun asta, nici macar de medici. Parca ar avea un script in birou pe care stau asternute cuvintele: ,, daca o sa te imbolnavesti de cancer, acesta este unul pe care il poti face”. Acesta este unul dintre cele mai caudate comentarii auzite. Da, cancerul tiroidei are un procent al supravieturii ridicat, daca este depistat la inceput, cei care prezinta cele mai comune simptome au o rata de supravietuire de 100%. Insa nu este un noroc sa faci cancer.

3 – Tratarea acestui tip de cancer implica, de obicei, extirparea tiroidei, care este un organ vital, ce produce hormone importanti de care organismul are nevoie pentru a functiona.

Datorita acestei proceduri, pacientii care supravietuiesc cancerului tiroidei au nevoie de o medicatie speciala ( o pastila pe zi), care sa inlocuiasca acei hormoni. Este destul de dificil sa gasesti nivelul necesar, iar erorile de dozare nu lipsesc, caci dincolo de orice, tratamentul presupune monitorizarea indeaproape a pacientului, precum si teste regulate ale sangelui. De asemenea, cei care sufera de cancerul tiroidei sunt expusi riscului de extindere a cancerului si la nivel limfatic, ceea ce presupune alte interventii chirurgicale.

4 – Examinarile regulate nu sunt pertinente, caci glanda tiroida este dificil de simtit. Oricum, unele cancere ale tiroidei sunt descoperite incidental, cand cineva simte o umflatura pe gat. In unele situatii s-a aratat ca un nodul impingea pe trahee, cauzand probleme cu inghitirea. Uneori, persoanele simt o presiune accentuate pe gat, ca si cum cineva ar apasa pe el sau i-ar strange de gat. Alte simptome includ schimbarea timbrului vocal ( tiroida este chiar mai jos de laringe si poate modifica timbrul vocal daca se mareste), dureri de gat care dureaza mai mult de cateva saptamani, umflarea nodulilor limfatici si dureri de gat care nu sunt relationate cu vreo boala sau infectie virala care sa persiste mai mult de 1-2 saptamani. Cu toate acestea, trebuie remarcat ca majoritatea simptomelor sunt subtile sau aproape inexistente, asa ca nu putem prezenta o lista cu simptome specifice acestei boli. In cele mai multe cazuri, cancerul tiroidei este descoperit din intamplare.

Daca te confrunti cu dificultati de inghitire sau daca observi umflaturi pe gat, nu ezita sa contactezi medicul. Da, acest cancer este rar, insa asta nu inseamna ca e inexistent. E mai bine sa stii, decat sa te prefaci ca nu intelegi.

4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cancerul tiroidei Reviewed by Unknown on 5:05 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.