Top Ad unit 728 × 90

CERCETATORII DIVULGA EFECTELE SOCANTE ALE PESTICIDELOR ASUPRA SANATATII PULMONARE A COPIILOR

Publicitate

Un articol de Mircea Dumitrescu

Expunerea copiilor la pesticidele agricole comune afecteaza grav functia pulmonara a acestora, informeaza cercetatorii de la Institutul Berkeley al Universitatii din California. Pesticidele organofosforice, o generatie ceva mai veche de chimicale de cultura ce sunt inca utilizate pe scara larga in fermele din California, au fost corelate cu o gama larga de boli, atat la copii cat si la adulti. O cercetare de ultima ora sprijina apelurile sustinatorilor cauzelor sanatatii umane si sigurantei mediului directionate catre scoaterea acestor pesticide toxice din sectorul agricol si adoptarea unor practici mai sigure, durabile si ecologice de management organic.

Cu cat rata de expunere la organofosfati este mai mare, cu atat scade capacitatea pulmonara a copiilor expusi, indica cercetatorii. Studiul efectuat de UC Berkeley a determinat gradul de expunere prin masurarea nivelului de metaboliti pesticizi in urina de cinci ori pe durata copilariei (copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani). Participantii la studiu au fost selectati dintre membrii Centrului pentru evaluarea impactului asupra sanatatii mamelor si a copiilor din Salinas (CHAMACOS). Cercetarea este foarte ampla, multidimensionala si bine aprofundata, si a vizat investigarea efectelor pesticidelor si a altor chimicale de mediu asupra sanatatii, cresterii si dezvoltarii copiilor din Salinsa Valley, California.

Fiecare crestere inzecita a metabolitilor de pesticide masurate in urina unui copil a determinat o degradare medie a functiei respiratorii cu aproximativ 8%. „Cercetatorii au descris o serie intreaga de probleme respiratorii in randul lucratorilor agricoli care sunt expusi la aceste pesticide, dar aceste noi descoperiri se adreseaza in special copiilor care traiesc in apropierea zonelor agricole in care sunt folositi organofosfati”, a declarat Brenda Eskenazi, autor principal al studiului, medic si profesor epidemiolog si specialist pe probleme de sanatate maternala si juvenila. „Aceasta este prima dovada care sugereaza ca copiii expusi la organofosfati au o functie pulmonara redusa.”

Oamenii de stiinta au determinat aceste rezultate in urma ajustarii datelor in functie de alti factori nocivi precum fumatul pe timpul sarcinii, dar si de alte variabile precum anotimpul nasterii, gradul de expunere la pulberi de suspensie, timpul de alaptare la san, gradul de expunere la mucegai si animale de companie la domiciliu, distanta locuintei de cea mai apropiata autostrada, gradul de siguranta alimentara, nivelul de educatie a mamei, anotimpul prelevarii mostrelor de test, precum si sexul, greutatea si inaltimea copilului.

Autorii indica faptul ca efectul expunerii de pesticide este echivalent cu cel observat atunci cand copiii sunt expusi la fumul de tigara.

„Acest studiu adauga expunerea la pesticidele organofosforice pe lista tot mai mare a expunerii la diversi factori de mediu, printre care se numara si poluarea aerului, fumul emanat de aragazuri si alte arzatoare din locuinta, respectiv fumatul in incinta locuintei, care dauneaza simtitor sanatatii pulmonare a copiilor in plin proces de crestere”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Rachel Raanan. „Avand in vedere faptul ca acestea sunt inca utilizate in intreaga lume, suntem de parere ca descoperirile noastre merita o atentie speciala.”

De preocupare majora sunt toate consecintele asupra sanatatii copiilor cu niveluri similare de expunere de pe intreg teritoriul SUA. „Daca insuficientele pulmonare persista si la varsta adulta, participantii nostri pot prezenta un risc crescut de a dezvolta afectiuni respiratorii precum BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica)”, a avertizat dr. Raanan. Un studiu separat, publicat de CHAMACOS la inceputul acestui an, a reiterat constatarile actuale, coreland si el expunerea la pesticide cu aparitia de probleme de astm la varsta copilariei.

Organofosfatii sunt pesticide derivate din agenti neurotoxici folositi pe post de arma chimica in Al Doilea Razboi Mondial. Pe langa faptul ca sunt neurotoxine puternice, organofosfatii sunt extrem de nocivi pentru sistemul nervos, deoarece sunt inhibitori de colinesteraza si se leaga ireversibil la situsul activ al unei enzime esentiale pentru transmiterea unui impuls nervos normal. Desi gradul de utilizare a organofosfatilor este in scadere in SUA, Agentia SUA pentru Protectia Mediului (EPA) a permis in continuare inregistrarea multora dintre aceste produse. Ca rezultat al unui demers in instanta demarat de catre grupurile de mediu, agentia a propus recent o norma de interzicere a utilizarii in productia agricola a unuia dintre cei mai puternici organosfosfati cunoscuti, anume clorpirifos. Cu toate acestea, se preconizeaza ca EPA nu va finaliza si adopta actul normativ mai devreme de luna decembrie a anului 2016. Sustinatorii sanatatii si avocatii de mediu trebuie sa ramana vigilenti cu privire la raspunsul producatorului de pesticide Dow, precum si la abilitatea acestuia de a convinge Congresul sa treaca poate cu vederea toate aceste efecte in vederea mentinerii cifrei de afaceri.

Studiile au documentat amanuntit faptul ca pana si expunerea la niveluri scazute de organofosfati in timpul sarcinii poate afecta mai tarziu capacitatea de invatare a copiilor, reduce functia cerebrala, respectiv modifica productia de hormoni tiroidieni a organismului acestora la varsta maturitatii. Dovezile cu privire la pericolele expunerii la organofosfati asupra sanatatii copiilor sunt ample si foarte ingrijoratoare, chiar si pentru cei care nu traiesc in zone adiacente terenurilor agricole, deoarece aceste substante chimice sunt frecvent detectate si in produsele alimentare provenite din astfel de surse.

Cea mai sigura modalitate prin care consumatorii pot evita expunerea la organofosfati si isi pot proteja copii de actiunea acestora consta in sprijinirea activa a agriculturii ecologice. Cumpararea de produse organice nu inseamna doar ca mancarea de pe masa e mai sigura si mai sanatoasa, ci si ca muncitorii agricoli care cultiva produsele respective si familiile lor nu sunt supusi nici ei la contaminanti toxici. Poti gasi mai multe informatii cu privire la beneficiile agriculturii organice pe site-ul Beyond Pesticides.

CERCETATORII DIVULGA EFECTELE SOCANTE ALE PESTICIDELOR ASUPRA SANATATII PULMONARE A COPIILOR Reviewed by Unknown on 5:06 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.