Top Ad unit 728 × 90

BACTERIILE INTESTINALE POT INTENSIFICA ANXIETATEA SI INFLUENTA NEGATIV COMPORTAMENTUL SI SANATATEA

Publicitate

Un articol de Petrut

Multi medici din intreaga lume sustin ca cea mai buna si eficienta metoda de a trata anxietatea este echilibrarea corpului, mintii si spiritului. Un studiu recent a descoperit ca imbunatatirea sanatatii digestive este o alta parte esentiala a acestui tratament. Bacteriile intestinale pot afecta in mod direct comportamentul si emotiile. Nu este un lucru foarte cunoscut, dar faptul este demonstrat stiintific.

Vindecarea si restabilirea echilibrului tractului digestiv poate contribui enorm la calmarea simptomelor de anxietate, sub supravegherea unui medic integrativ. Tractul digestiv poate fi afectat si de stresul cronic, medicamentatie si alimentatia nesanatoasa. Exista mai multe cauze si factori de risc (pe langa o sanatate digestiva precara) care pot provoca aceste simptome: relatiile tensionate, stima de sine scazuta, atacurile de panica, sau grijile nefondate.


Indiferent de ce factori este declansata, insa, anxietatea poate duce la izolare, teama si epuizare mentala. Din acest motiv, cel mai bun mod de a reduce stresul emotional este sa operezi mai multe schimbari prielnice in stilul de viata. De exemplu, pe langa o terapie specifica, se recomanda sa iti schimbi si alimentatia, sa faci cat mai multa miscare, sa gandesti pozitiv si sa practici diverse exercitii de relaxare.

Iar echilibrarea florei intestinale se numara si ea printre pasii catre vindecare. Mai multi specialisti din diferite colturi ale lumii sustin ca bacteriile intestinale afecteaza sanatatea emotionala. Celebrul medic Michael Gershon a avut o contributie majora la popularizarea acestei stiinte revolutionare, facand publice rezultatele studiilor sale de laborator desfasurate pe cobai. Dr. Michael a fost primul medic care a studiat aceasta legatura intre stomac si starile emotionale, si asta datorita pasiunii sale pentru neurologie. 90% din serotonina secretata de corp este produsa in intestine, motiv pentru care medicul a denumit stomacul „Al doilea creier”, acesta influentand in mod direct starile emotionale si felul in care luam decizii.

Mai recent, alti cercetatori au transferat, in conditii de laborator, bacteriile intestinale ale soarecilor cu comportament anxios la soareci normali, si invers. Rezultatele sunt foarte interesante: soareci anxiosi au inceput sa devina mai curajosi si au inceput sa petreaca mai mult timp in grupuri, in timp ce la ceilalti s-a intamplat exact opusul. Intr-un alt studiu publicat in Revista de Gastroenterologie, cercetatorii au studiat efectele probioticelor asupra oamenilor. Dupa 4 saptamani de tratament probiotic, au supus participantii la examene tomografice, care au depistat o reactivitate mai redusa a zonelor cerebrale implicate in anxietate. Si aici ne punem intrebarea: cum comunica de fapt intestinele cu creierul? In primul rand, prin intermediul nervului vag, un nerv conector.

Un studiu recent efectuat de catre un grup de experti din Irlanda, cercetatorii au descoperit ca sectionarea nergului vag la soareci a intrerupt definitiv influenta florei bacteriene asupra creierului rozatoarelor. Oamenii de stiinta au inceput de asemenea sa studieze anumite substante neurochimice care s-a dovedit ca sunt produse de anumite bacterii, sugerand astfel ca microbii intestinali pot genera propria lor versiune de neurotransmitatori. Uimitor, nu-i asa?

Iata care sunt cele mai eficiente metode de a hrani tractul digestiv:


1. Mananca mai multe produse integrale.

Redu consumul de alimente procesate, zahar, alcool si cofeina si suplimenteaza in schimb aportul de fructe, legume, cereale integrale, fasole, si proteine slabe. Nota: incepe cu schimbari mici. Iata cateva sfaturi simple – fierbe cartofii in loc sa-i mai prajesti, mananca mai putine deserturi, si consuma mai multe salate proaspete. Trebuie sa ai asiguri corpului o ajustare cat mai usoara la noua alimentatie.

2. Ai incredere in semnalele transmise de corp.

Fii mai atent la ce-ti indica stomacul dupa ce mananci, in special atunci cand dupa masa te simti obosit, anxios sau ai simptome de reflux, balonare si flatulenta. Astfel poti afla ce mancaruri iti fac rau atat fizic, cat si psihic, si le poti scoate din alimentatie.

3. Mananca alimente bogate in probiotice.

Mananca mai multe alimente bogate in probiotice precum iaurt, chefir, si muraturi.

4. Redu stresul.

Incearca sa reduci stresul si sa eviti situatiile stresante, deoarece stresul afecteaza in mod direct integritatea mucoasei stomacale. Practica tehnici de relaxare, exercitii de meditatie, si angajeaza-te in cat mai multe activitati care iti aduc bucurie. Controlarea stresului te va ajuta sa te vindeci dinspre interior catre exterior si sa reduci anxietatea.

BACTERIILE INTESTINALE POT INTENSIFICA ANXIETATEA SI INFLUENTA NEGATIV COMPORTAMENTUL SI SANATATEA Reviewed by Unknown on 5:14 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.