Top Ad unit 728 × 90

Beneficiile consumului de leuștean, planta primăverii

Publicitate

O plantă aromatică aproape banală, care nu prea lipseşte din grădinile românilor, are calităţi ce trec dincolo de oala cu ciorbă. Leuşteanul are o lungă serie de virtuţi terapeutice, planta putând fi folosită printre alte ca hipotensiv, sedativ şi diuretic natural. În fitoterapie, leuşteanul este apreciat şi pentru acţiunile sale antibacteriene, antiparazitare, antivirale, antifungice şi nu numai.




Leușteanul (Levisticum offinale) este ușor de cultivat și de întreținut. Plantă este originară din zona mediteraneană și într-un timp era cultivată peste tot în Europa.

Leușteanul se cultivă din semințe care se pot semăna toamna sau primăvara în luna martie. Pământul trebuie să fie bine afănat iar semințele se seamănă după ce solul a fost udat și se acoperă cu un strat subțire de pământ bine mărunțit. Se seamănă în rânduri la distanțe de 40 – 50 cm între ele. După semănat se face tăvălugirea pentru o rasarire uniformă. După rasarire, se face raritul plantelor și se lasă 25 – 30 cm între plante pe rând.

Pentru semănarea de primăvara, plantele de leuștean răsar în circa două-trei săptămâni, iar cele semănate toamna, la începutul lui martie. Rădăcina este pivotantă și de foarte mari dimensiuni, putând atinge lungimi de peste un metru. Tulpină este groasă, tubulară și înaltă. Cultivat în gradină, leușteanul trăiește în medie 8-10 ani și are tendința de a formă tufe care se pot regenera singure, dacă solul este bine fertilizat și afânat corect primăvara. Leușteanul nu suportă băltirea apei dar are nevoie de umezeală constanța.

Acum că am aflat cum o cultivăm să vedem cum o putem folosi!

Îndepărtarea petelor de la nivelul pielii

Frunzele proaspete de leuştean sunt un remediu excepţional în tratarea petelor apărute în urma contactului cu diverse substanţe chimice.

Iată ce poți face!

Zdrobește frunze proaspete de leuştean, cu care masează zona afectată, 5 minute, de două ori pe zi, timp de o săptămână.

Reacțiile alergice, de la nivelul pielii

Frunzele de leuştean au efecte antihistaminice directe, diminuând inflamaţia şi calmând mâncărimile.

Iată ce poți face!

Mărunțește frunzele verzi de leuştean în blender sau toacă-le mărunt , apoi pune-le într-un tifon subțire. Aplică pe locul afectat şi lasă să acţioneze timp de o oră.

Gingivita sau ulcerațiile în zona bucală

Frunzele de leuștean dezinfectează gingiile, au efect antiinflamator şi favorizează refacerea epiteliilor afectate.

Iată ce poți face!

Mestecă câte 2-3 frunze proaspete de leuştean, timp de 5 minute, de 4 ori pe zi, până la vindecare.

Tu ce preparate cunoști, pe bază de leuștean?

Beneficiile consumului de leuștean, planta primăverii Reviewed by Rid on 6:49 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.