Top Ad unit 728 × 90

Cum îţi poate schimba viaţa mersul zilnic pe jos timp de 15 minute!

Publicitate

Un articol de Petrut

Corpul omenesc este prevăzut pentru mişcare zilnică, iar mersul pe jos este una dintre cele mai obişnuite şi mai naturale forme de mişcare. Cu excepţia defectelor fizice care îngrădesc sau împiedică mersul pe jos, nu există scuze întemeiate pentru a nu practica zilnic această activitate fizică. Un experiment clinic purtat de cercetătorii francezi sugerează că ar trebui să acordăm o importanţă mai mare mersului pe jos, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă.

mersul pe jos
Beneficiile mersului pe jos

Simplul act al mersului are efecte remarcabile asupra adulţilor în vârstă de peste 65 de ani: pe parcursul unui studiu de 12 ani, reprizele zilnice de mers pe jos a câte 15 minute au redus rata mortalităţii cu 22%.

Iată ce a declarat la cercetătorul principal la finele studiului: „Vârsta înaintată nu este o scuză pentru a nu face mişcare. Este dovedit faptul că gimnastica periodică are un efect însumat mai benefic decât orice formă de tratament medical. Din păcate, mai puţin de jumătate din vârstnici întrunesc recomandarea de a face săptămânal exerciţii fizice moderate timp de 150 de minute sau intense timp de 75 de minute.”

Rezultatele experimentului nu sunt deloc surprinzătoare pentru medici

Fiind o activitate zilnică elementar, nu este de mirare că actul mersului pe jos a fost studiat riguros în vederea identificării exacte a efectelor sale pozitive asupra sănătăţii umane. Unii oameni nu consideră mersul pe jos ca fiind un exerciţiu aerobic, şi îi ignoră astfel beneficiile reale. Mişcarea aerobică se referă la o formă de activitate fizică ce antrenează inima şi plămânii să pompeze în ţesuturile musculare o cantitate mai mare de oxigen. Chiar şi o plimbare lentă este îndeajuns pentru acest efect. Evident, cu cât ritmul de mers este mai intens, cu atât mai pronunţat este efectul aerobic, care sporeşte totodată şi circulaţia nutrienţilor prin corp.

Fără îndoială, un stil de viaţă sedentar favorizează apariţia multor îmbolnăviri. Gradul constant redus de activitate fizică dă naştere „sindromului de deces prin sedentarism”, o boală tot mai frecventă astăzi şi considerată „o povară uriaşă pentru sectorul sănătăţii publice datorită faptului că produce multiple boli cronice şi cauzează milioane de decese premature în fiecare an.”

Mersul pe jos – un antrenament complet

Un studiu purtat în 2016 a arătat că o creştere treptată a timpului de mers pe jos până la 45 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână, determină la copiii cu obezitate o creştere importantă a capacităţii pulmonare în decurs de numai 6 săptămâni. În plus, antrenamentul pe intervale nu se rezumă doar la exerciţiile aerobice de intensitate ridicată. Alternarea reprizelor de mers rapid cu cele de mers lent îmbunătăţeşte condiţia fizică mult mai eficient decât mersul într-un ritm constant.

Mersul în natură sprijină considerabil inclusiv sănătatea mentală. Cadrul natural şi aerul curat îmbunătăţesc dispoziţia, reduc stresul şi ameliorează depresia. Lumina solară stimulează producerea vitaminei D, o vitamină esenţială de care foarte multă lume duce astăzi lipsă.

Dar nici mersul în interior nu este de neglijat; un studiu purtat de Universitatea Stanford a descoperit că mersul pe bandă produce pentru psihic efecte pozitive aproape la fel de pronunţate precum mersul în aer liber.

Mersul pe jos ca formă de terapie

Când ne doare ceva, de cele mai multe ori sistăm activităţile de mişcare de teamă de a nu agrava lucrurile. Aici se conturează însă un paradox interesant: mersul pe jos în mod periodic creşte mobilitatea şi reduce riscul de accidentări. Orice exerciţiu care presupune susţinerea propriei greutăţi corporale, printre care şi mersul, întăreşte oasele şi ţesuturile conjunctive, îmbunătăţind totodată afluxul de sânge şi de nutrienţi către părţile corporale angrenate în mişcare, şi nu numai. Fundaţia pentru Artrită recomandă mersul tocmai din aceste motive: „Dacă nu mergi pe jos, articulaţiile nu se irigă suficient cu sânge, ceea ce poate accelera deteriorarea lor.”

Asociaţia Americană pentru Sănătatea Inimii pledează în favoarea mersului pe jos în scopul reducerii riscului de hipertensiune, hipercolesterolemie, accidente vasculare cerebrale şi diabet. AASI recomandă un minimum de 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, şi un total săptămânal de 150 de minute de activitate fizică moderată, respectiv 75 de minute de activitate intensă pentru a beneficia de efectele protectoare ale mişcării. Iar mersul pe jos, la fel ca orice altă formă de mişcare, nu trebuie neapărat să fie practicat într-o singură şedinţă fără pauze. De exemplu, două plimbări de 15 minute sunt la fel de benefice precum o singură plimbare de 30 de minute. Poţi începe „cu paşi mărunţi”, pentru ca apoi să creşti treptat durata şi intensitatea antrenamentului după bunul plac.

Iar beneficiile mersului pe jos nu se opresc aici – Această formă de mişcare este ideală şi pentru corectarea tulburărilor de somn.

Fundaţia pentru Somn a analizat un studiu care a dovedit că: „ [...] o repriză de exerciţii aerobice de intensitate moderată (de ex. mersul) a redus timpul necesar inducerii stării de somn seara şi a crescut durata somnului neîntrerupt în rândul persoanelor cu insomnie cronică prin raportare la zilele în care acestea nu au făcut deloc mişcare.”

Este un rezultat cu adevărat impresionant pentru o singură repriză de mers!

Ce indică statisticile

O meta-analiză a studiilor asupra beneficiilor mersului pe jos desfăşurate în 7 ţări diferite, având fiecare o durată medie de 11 ani, a constatat că mersul pe jos cu regularitate a scăzut incidenţa accidentelor cardiovasculare cu 31% şi a scăzut riscul de mortalitate cu 32%. Mersul pe jos pe o distanţă săptămânală însumată de 9 km şi cu o viteză medie de 3 km pe oră te protejează chiar şi de bolile cele mai grave.

Nu oricine are posibilitatea să se antreneze într-o sală de sport, şi nu oricine are condiţia fizică necesară pentru antrenamente de alergare, dar majoritatea dintre noi putem merge pe jos într-un pas lent. Având în vedere toate beneficiile enumerate mai sus pe care le atrag plimbările zilnice de 15 minute, nu există scuze pentru a nu practica această formă de antrenament la îndemâna oricui. Nu mai sta pe gânduri, începe să aloci zilnic cele 15 minute pentru plimbare şi vei avea numai de câştigat!

Cum îţi poate schimba viaţa mersul zilnic pe jos timp de 15 minute! Reviewed by Unknown on 10:25 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.