Top Ad unit 728 × 90

Boala Parkinson: Cauze, simptome și tratament

Publicitate

Un articol de Petrut

Boala Parkinson este o tulburare dezabilitantă a sistemului nervos care îngrădește mișcarea și care afectează îndeosebi persoanele vârstnice.

Site-ul WebMD informează că boala debutează, de regulă, în jurul vârstei de 50-60 de ani, și că afectează aproximativ 1 procent din populația din această categorie de vârstă.

boala Parkinson

Boala Parkinson debutează adesea cu tremurături ușoare ale palmelor și degetelor, și poate culmina cu pierderea totală a capacității de mișcare, dar și cu probleme de ordin cognitiv. Boala este incurabilă, dar astăzi există un spectru larg de tratamente medicamentoase care vizează gestionarea simptomelor, precum și o serie de terapii fizice avansate și intervenții chirurgicale progresive.

Cauzele bolii Parkinson

Medicii de la Clinica Mayo atrag atenția asupra faptului că, în prezent, cauzele exacte ale bolii rămân necunoscute, dar susțin și că au fost identificați ca factori contributori predispoziția genetică și o serie de factori de mediu. Cercetătorii au descoperit mai multe mutații genetice implicate în acest sindrom, precum și anumite toxine de mediu.

Simptomele bolii Parkinson

Primul și principalul simptom al bolii îl reprezintă tremurăturile mâinilor, care sunt adeseori însoțite de rigiditate și lentoare în mișcări. Potrivit medicilor de la Clinica Mayo, alte manifestări ale bolii Parkinson sunt:

- Rigiditate musculară
- Probleme posturale și dificultăți de menținere a echilibrului
- Pierderea automatismelor de mișcare
- Tulburări de vorbire
- Dificultăți de scriere

Specialiștii de la Clinica Mayo mai spun că, de multe ori, simptomele apar pe o singură parte a corpului, după care cuprind și partea inițial neafectată. Pe măsură ce boala avansează, de regulă simptomele devin mai accentuate pe partea corpului în care debutează.

Opțiuni de tratament

După cum am precizat mai sus, nu există un leac propriu-zis pentru boala Parkinson, dar medicina modernă deține în prezent suficiente mijloace de tratament paleativ ce pot restabili într-o oarecare măsură mobilitatea pierdută. Pe lângă tratamentele medicamentoase, se recomandă adeseori și terapii fizice pentru îmbunătățirea echilibrului și stabilității sistemului musculoscheletal.

Tot potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo, uneori se poate recurge și la stimulare cerebrală profundă. Aceasta este o intervenție medicală ce presupune implantarea de electrozi în creier și conectarea lor la un generator implantat în coșul pieptului. Semnalele electrice transmise de neuroni prin această metodă sunt neperturbate de tulburările neurologice caracteristice sindromului și, astfel, simptomele pot fi ameliorate simțitor. Intervenția descrisă este recomandată, de regulă, în stadiile avansate ale bolii, sau pacienților care nu răspund bine la medicația tipică.

Boala Parkinson: Cauze, simptome și tratament Reviewed by Unknown on 5:49 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.