Top Ad unit 728 × 90

Principalele 4 cauze ale încărunţirii premature a părului

Publicitate

Un articol de Petrut

„Atunci când corpul nu mai produce melanină, părul capătă o coloraţie cenuşie, argintie sau albă.” – U.S. News & World Report

Toţi oamenii îmbătrânesc... îmbătrânirea este o parte integrantă a procesului evoluţionist în sine. Unii traversează această etapă mai uşor pentru că o acceptă ca atare. Alţii, însă, aleg să se opună mersului natural al lucrurilor. În esenţă, niciuna dintre cele două abordări nu influenţează cu nimic rezultatul final; îmbătrânirea este inevitabilă.

de ce incaruntim
Un aspect fiziologic al procesului natural de îmbătrânire îl reprezintă înmulţirea firelor albe atât de detestate. Foliculii piloşi îmbătrânesc şi ei odată cu noi şi, odată cu trecerea anilor, produc din ce în ce mai puţină melanină – pigmentul care îi conferă părului tânăr coloraţia naturală.

Nu toată lumea începe să încărunţească în preajma aceleiaşi vârste, iar cercetării nu au încă o explicaţie concretă pentru acest fapt. Totuşi, cu toţii sunt de acord că factorii genetici sunt principalii factori implicaţi în acest proces, predispoziţiile genetice putând determina albirea părului chiar din tinereţe.

Datele demografice asupra categoriilor rasiale oferă informaţii preţioase despre această tendinţă. De regulă, caucazienii încep să încărunţească în preajma vârstei de 35 de ani; asiaticii în preajma vârstei de 40 de ani; iar afro-americanii în preajma vârstei de 45 de ani. Potrivit site-ului WebMD, mai mult de jumătate din populaţie, indiferent de provenienţă, „încărunţeşte semnificativ la împlinirea vârstei de 50 de ani.”

Pentru populaţia albă, „încărunţirea prematură” indică o depigmentare a părului până la pragul de 20 de ani; pentru populaţia de culoare, pragul este de 30 de ani.

Aşa cum reiese şi din citatul prezentat în introducerea articolului, încărunţirea prematură este în mare parte condiţionată genetic. Există, însă, şi alţi catalizatori sau factori ce pot accelera procesul de albire a părului.

Şi astfel ajungem la tema principală a articolului nostru, şi anume motivul pentru care doar anumiţi oameni încărunţesc de timpuriu. Contrar aşteptărilor, această modificare a aspectului fizic poate fi atribuită inclusiv factorilor de stil de viaţă şi altor caracteristici individuale.

Iată cele 4 cauze principale ale încărunţirii premature:


1. Exista unor boli

Bolile autoimune determină corpul să-şi atace propriile celule, printre care şi foliculii de păr, una dintre consecinţe fiind încărunţirea părului. Desigur, există şi alte cauze de ordin medical.

Site-ul WebMD susţine că „şi deficienţele de vitamina B12 sau tulburările de glandă tiroidă sau pituitară pot determina o îmbătrânire prematură.” Vestea bună este că, dacă boala este tratată corespunzător, manifestările fizice ale îmbătrânirii premature (printre care şi albirea părului) pot fi stopate şi anulate. Este important de menţionat, însă, că încărunţirea prematură a părului din motive medicale are o incidenţă rară în rândul populaţiei globale.

2. Fumatul

Potrivit unui dermatolog de renume, „Fumatul este cel mai nociv lucru cu putinţă pentru piele şi păr... deşi pielea capului nu se ridează şi ea, fumatul agresează foliculii de păr pe alte căi.”

Cu toate că joacă un rol în accelerarea procesului de îmbătrânire, fumatul contribuie la acest proces într-o măsură mult mai mică decât predispoziţia genetică. Dacă încărunţirea prematură nu este o trăsătură de familie, te sfătuim să faci analize de verificare a funcţiei tiroidiene, a nivelurilor de vitamine şi a hemoglobinei pentru a elimina din calcul existenţa unei eventuale anemii.

3. Stresul cronic

Deşi acest subiect este intens dezbătut în prezent, anumite cercetări au identificat o corelaţie între stresul susţinut şi încărunţire. În cadrul unui studiu condus de o echipă de specialişti în biologie celulară şi publicat în revista Nature Medicine (Medicina naturii), cercetătorii au observat o reducere a foliculilor celulari la şoarecii expuşi la condiţii de mediu stresante.

Din nou, nu există un număr suficient de cercetări asupra relaţiei dintre stres şi încărunţirea prematură, dar există destule indicii care sugerează o legătură puternică între cele două.

4. Deficienţele de anumite vitamine

După cum am menţionat deja mai sus, deficienţa de vitamina B12 poate accelera încărunţirea părului. Cei mai expuşi riscului de deficienţă de vitamina B12 sunt vegetarienii şi veganii, ca urmare a alimentaţiei restrictive. Femeile care folosesc pilule contraceptive şi persoanele cu tulburări gastrointestinale sau digestive pot fi şi ele mai expuse riscului de încărunţire prematură prin deficienţa de vitamina B12.

Principalele 4 cauze ale încărunţirii premature a părului Reviewed by Unknown on 5:36 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.