Top Ad unit 728 × 90

Cum iti poti creste nivelurile de dopamina ca sa alungi tristetea, stresul si depresia!

Publicitate

Un articol de Andreea


Dopamina este unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori care controleaza starea de fericire. In continuare iti prezentam 10 moduri naturale prin care iti poti amplifica substantial nivelurile cerebrale de dopamina ca sa alungi tristetea si dispozitia proasta.

Dopamina regleaza centrul placerii si rasplatei din creier, fiind astfel esentiala pentru inducerea si mentinerea sentimentelor pozitive.

Iata cele 10 moduri naturale in care poti incarca nivelurile acestui hormon:


1. Spune „nu” adictiilor

Activitatile preferate ne produc placere prin cresterea nivelului de dopamina, dar aceasta recompensa pozitiva la nivel cerebral este si motivul pentru care exista atat de multe comportamente adictive.

Recompensa instantanee la satisfacerea nevoilor si impulsurilor de moment produce o crestere de scurta durata a dopaminei, ceea ce nu influenteaza insa pozitiv obiectivele pe termen lung. Daca ai o problema cu alcoolul, cu drogurile recreationale, sau cu substantele medicamentoase, incearca sa inlocuiesti treptat adictia cu activitati constructive in sensul indeplinirii planurilor de lunga durata. Pune in miscare lucrurile care te inspira si te fac cu adevarat fericit.

Fa zilnic plimbari in aer liber, apuca-te de fotografie sau de pictura si petrece mai mult timp cu prietenii. Intrucat dependentele se instaleaza adeseori in urma traumelor, in cazul in care problemele sunt grave este bine sa ceri ajutorul unui profesionist.

2. Bifeaza pe hartie sarcinile simple indeplinite in fiecare zi

Oricine se simte usurat dupa ce indeplineste o sarcina, indiferent de gradul ei de importanta. Asta pentru ca creierul ne rasplateste cu o doza de dopamina de fiecare data cand realizam ceva. Trece pe hartie mai multe treburi de indeplinit, indiferent de importanta si de natura lor, apoi bifeaza-le cand le duci la capat.

Creierul lucreaza cel mai bine atunci cand trebuie sa depuna efort pentru a realiza un scop, cu conditia ca acesta sa fie tangibil. Expertii sustin ca eforturile de sub 10% peste pragul normal sunt o provocare prea mica, iar cele de peste 25% sunt o provocare prea mare, asa ca stabileste scopuri compatibile cu gradul de efort cuprins intre aceste praguri.

3. Creeaza ceva

In ziua de astazi, cu greu ne mai gasim timp si pentru hobby-uri sau activitati de relaxare. Totusi, fa tot posibilul sa reiei sau sa creezi noi activitati de petrecere a timpului liber ca sa fii mai fericit.

Invata sa canti la un instrument, sau sa pictezi, de exemplu. Important este sa faci ceva creativ.

4. Fa miscare

Miscarea se numara printre cele mai bune moduri naturale de a determina cresterea nivelurilor de dopamina. Atletii se simt „in extaz” dupa ce se antreneaza, iar acest extaz nu are nimic de a face cu alcoolul sau drogurile. Daca ti-ai iesit din forma, chiar si o alergare usoara poate sa te faca sa te simti excelent.

Bineinteles, un avantaj suplimentar este satisfactia data de aspectul mai placut al corpului.

5. Indeplineste toate sarcinile „pe termen lung”

Nu e neaparat ceva complicat! Poti pur si simplu sa duci mai departe ideea de a bifa zilnic mai multe sarcini mentinand „palmaresul” pozitiv pe o perioada mai indelungata. Activitatile repetitive sunt foarte potrivite in acest sens.

Daca incepi sa practici un sport, de exemplu, exerseaza in aceeasi zi in fiecare saptamana si tine o evidenta a evolutiei. Repetitia si progresele obtinute creeaza un ciclu continuu de eliberare a dopaminei, astfel ca vei ajunge sa te simti tot mai mandru si mai multumit de realizarile tale.

6. Suplimenteaza tirozina

Tirozina este cel mai important aminoacid implicat in generarea dopaminei, asa ca se recomanda sa suplimentezi aportul zilnic de aceasta substanta. Produsele cu continut mare de tirozina sunt migdalele, avocadourile, ceaiul verde, lubenita si ciocolata neagra.

7. Asculta muzica

Muzica poate induce un efect similar celui consumului de droguri puternice, sustin studiile clinice asupra creierului.

Ascultarea muzicii preferate este un mod excelent de a creste dopamina si de a intensifica sentimentele de bucurie si multumire.

8. Mediteaza

Practicarea meditatiei este un mijloc excelent de relaxare, de intarire a sanatatii si de crestere a productiei de dopamina. Practicate zilnic, exercitiile scurte de meditatie pot alunga stresul si iti pot reda buna dispozitie.

Meditatia calmeaza mintea si corpul, te echilibreaza, creeaza mai multa energie mentala si te ajuta sa mentii un sentiment permanent de implinire si pace interioara.

9. Ia suplimente alimentare

Daca alte metode nu dau rezultatele scontate, si suplimentele naturale te pot ajuta sa cresti nivelurile de dopamina.

Printre acestea se numara:

• Acetil-l-tirozina este o sursa excelenta de dopamina, iar o doza sanatoasa poate stabiliza productia naturala de dopamina la nivel cerebral.

• Ginkgo Biloba este un supliment foarte popular care este considerat a creste si a mentine ridicate mai mult timp nivelurile dopaminei.

• L-teanina amplifica neurotransmitatorii din creier, printre care si dopamina. Ceaiul verde este o sursa excelenta de l-teanina.

10. Detoxifiaza organismul

Toxinele acumulate zilnic in organism ne expun unui risc crescut de a suferi dezechilibre cerebrale. Acestea pot interfera cu semnalele normale din creier, printre care si productia de dopamina.

Incearca pe cat posibil sa mentii o alimentatie organica si fa cat mai des cure de detoxifiere cu fructe si legume.

Pe Andreea Ionescu o poti gasi si pe facebook

Cum iti poti creste nivelurile de dopamina ca sa alungi tristetea, stresul si depresia! Reviewed by Razvan on 5:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.