Top Ad unit 728 × 90

CE TREBUIE SA NU FACI CA SA-TI PROTEJEZI RINICHII

Publicitate

Un articol de Andreea

Rinichii se numara printre cele mai importante organe ale corpului, avand un rol vital in economia functiilor organismului. Rinichii sunt dispusi bilateral in spatele muschilor spatelui in cavitatea abdominala superioara chiar sub arcul costal.

Aceasta pereche de organe este responsabila pentru numeroase procese ale corpului. In primul rand, rinichii au datoria de a detoxifia sangele, de a elimina materiile reziduale pe calea urinei, si de a filtra excesul de apa din corp. 

In plus, au rolul de a regla nivelurile de calciu si fosfati, precum si de a secreta hormoni esentiali care ajusteaza tensiunea arteriala si comanda generarea de noi celule rosii. Rinichii detin si un rol vital in transportul oxigenului si a multor nutrienti importanti pretutindeni in corp.


Pentru buna sanatate a intregului corp, se recomanda sa te ingrijesti in mod deosebit de starea rinichilor. Deficientele functionale renale pot duce la numeroase complicatii. Cele mai evidente simptome ale disfunctiilor renale sunt modificarile de coloratie a urinei, cresterea volumului de urina eliminat, ameteli, varsaturi, anemie, tulburari respiratorii, frisoane, extenuare, prurit, respiratie urat mirositoare si dureri acute generalizate.

Iata principalii factori care afecteaza functia renala, si care trebuie neaparat corectati:

1. Consumul insuficient de apa

Daca nu bei suficienta apa in fiecare zi, in timp rinichii pot sa cedeze. Una dintre functiile esentiale ale rinichilor este aceea de eliminare din corp a reziduurilor metabolice si de echilibrare a productiei eritrocitare. Deshidratarea duce la ingrosarea sangelui, ceea ce reduce fluxul sanguin catre rinichi. Acest lucru afecteaza abilitatea rinichilor de a elimina toxinele din organism, rezultatul fiind acumularile de toxine.

Potrivit Fundatiei Nationale pentru Sanatate Renala, consumul zilnic de apa recomandat este de cel putin 10-12 pahare (la adultii sanatosi). Aceasta cantitate de apa asigura buna functionare a rinichilor.

2. Consumul excesiv de cafea

Cofeina din cafea poate afecta sanatatea rinichilor. Atunci cand este consumata in exces, cofeina poate cauza hipertensiune arteriala si poate suprasolicita rinichii.

Kidney International a publicat in 2002 un studiu stiintific care a demonstrat existenta unei conexiuni directe intre consumul excesiv de cafea si aparitia pietrelor la rinichi, intrucat cofeina amplifica excretia calciului in urina.

Asta nu inseamna sa renunti definitiv la cafea, ci doar sa o consumi cu moderatie. Doza optima este cuprinsa intre 1-2 cesti de cafea si 3 cesti de ceai cofeinizat pe zi.

3. Consumul excesiv de sare

Rinichii metabolizeaza aproximativ 95% din sodiul continut de alimente, asa ca excesele de sare suprasolicita aceste organe si pot genera complicatii grave.

Consumul ridicat de sare ingreuneaza functia renala, rezultatul fiind reducerea acesteia si aparitia problemelor de hipertensiune.

Doza zilnica de sare recomandata nu trebuie sa depaseasca 5 grame. Consumul peste acest prag ingreuneaza activitatea rinichilor.

4. Excesul de alcool

Ca orice alta substanta, alcoolul este permis atat timp cat este consumat cu moderatie. Excesele de alcool pot duce insa la afectiuni renale grave. Una dintre consecintele majore ale abuzului de alcool este depozitarea acidului uric in tubul renal, ceea ce determina obstructia tubulara. 

Aceasta obstructie creste riscul de insuficienta renala. In plus, alcoolul are un efect deshidratant defavorabil sanatatii rinichilor.

Consumul zilnic recomandat de alcool este de 2 pahare pentru barbati si de 1 pahar pentru femei si varstnici.

5. Somnul insuficient

Potrivit specialistilor, adultii au nevoie de 6-8 ore de somn pe noapte ca sa se mentina sanatosi. Privarea de somn afecteaza sanatatea intregului organism pe termen lung.

In timpul somnului are loc regenerarea tesuturilor organelor interne. Asadar, atunci cand somnul este insuficient, acest proces de regenerare este impiedicat, fapt care se rasfrange din plin si asupra rinichilor.

Potrivit studiilor desfasurate pe aceasta tema, somnul insuficient poate cauza hipertensiune si ateroscleroza, care cresc riscul de insuficienta renala. Rinichii nu functioneaza in mod corespunzator decat pe fondul unor obiceiuri de somn sanatoase.

Pe Andreea Ionescu o poti gasi si pe facebook

CE TREBUIE SA NU FACI CA SA-TI PROTEJEZI RINICHII Reviewed by Razvan on 5:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.