Top Ad unit 728 × 90

Acest aliment asa-zis „sanatos” poate cauza leziuni cerebrale si cancer la san

Publicitate

In efortul de a-si imbunatati obiceiurile alimentare, multi americani preocupati de sanatatea lor au inlocuit carnea si ouale cu tofu. Industria produselor din soia a reusit sa convinga consumatorii ca tot ce se obtine din soia, inclusiv tofu, ar fi o hrana sanatoasa. Din pacate, insa, lucrurile stau cu totul altfel.

De fapt, este mult mai bine sa consumi oua organice, carne si lactate crude decat soia procesata!

Acest aliment asa-zis „sanatos” poate cauza leziuni cerebrale si cancer la san

„Spre deosebire de Asia, unde oamenii consuma portii mici de produse integrale din soia, in vest se practica separarea industriala a boabelor de soia in doua subcategorii: proteina si ulei. Aceasta forma de procesare este nenaturala si periculoasa,” avertizeaza dr. Daniel.

„Metodele tehnologice moderne de procesare alimentara nu numai ca nu reusesc sa scoata din soia anti-nutrientii si toxinele continute in mod natural de aceasta planta, ci si impregneaza soia cu reziduuri toxice si carcinogene generate de temperaturile si presiunile inalte de procesare, de baile acide si de alcaloizi, si de solventii pe baza de petrol”, continua medicul.

Cea mai nociva este insa fractionarea produselor din soia in subproduse precum izolatul proteic si proteina hidrolizata, intrucat toate subprodusele din soia contin fitati care impiedica absorbtia mineralelor si inhibitori de tripsina care ingreuneaza digestia.

Desi tofu este un produs integral din soia, tot contine anti-nutrientii mentionati mai sus.

Problemele de sanatate generate de soia 

Printre multele boli si afectiuni determinate de alimentatia bogata in soia se numara: 

• Dereglari tiroidiene, inclusiv ingrasare, letargie, indispozitie, oboseala, caderea parului si pierderea libidoului
• Pubertate prematura si alte probleme de dezvoltare la nou-nascuti, copii si adolescenti
• Cancer

• Leziuni cerebrale

• Boli reproducatoare

• Alergii

Intre timp, studiile examinate de dr. Daniel si colegii ei au evidentiat ca soia nu este deloc un mijloc fiabil de coborare a colesterolului si ca, de fapt, planta creste nivelurile de homocisteina, substanta care intensifica riscul de boli cardiace, accidente vasculare si defecte congenitale. De fapt, potrivit declaratiilor dr. Daniel, soia poate chiar accentua riscul de boli cardiace.

Ca urmare a acestor descoperiri, dr. Daniel si alti specialisti au trimis catre FDA o petitie de 65 de pagini care cere retragerea avizului ca „soia previne bolile cardiace” stabilit in 1999.

Mai ales copiii si bebelusii sunt vulnerabili la efectele hormonilor simulacru. Un studiu Lancet a aratat ca expunerea zilnica la chimicale care imita estrogenul a sugarilor care consuma lapte praf din soia este de 6-11 mai crescut decat cea a adultilor care consuma alimente pe baza de soia.

Iar concentratia sanguina a acestor hormoni este de 13.000 pana la 22.000 de ori mai mare decat a estrogenului din sange. Un sugar care primeste exclusiv lapte praf din soia ingereaza echivalentul estrogenic (calculat pe baza greutatii corporale) a pana la cinci pilule contraceptive pe zi. Asa ca va rugam insistent sa nu mai hraniti sugarii cu lapte praf din soia si copiii mici cu alimente din soia (daca nu pot fi hraniti la san si necesita o alternativa la lapte praf, iata o reteta de lapte praf sanatos preparat acasa). Efectele sunt atat de puternice incat nici femeile insarcinate nu ar trebui sa consume produse din soia pentru a nu-si pune in pericol fatul.

Iata si alte informatii ingrijoratoare:

• Boabele de soia au un continut mare de toxine naturale cunoscute si sub denumirea de antinutrienti. Printre acestea se numara si multi inhibitori care injumatatesc enzimele necesare digestiei proteinelor. In plus, acesti inhibitori enzimatici nu pot fi neutralizati in intregime prin procesul de gatire. Ca rezultat, pot aparea probleme gastrice si deficiente cronice de absorbtie a aminoacizilor, care pot degenera in boli pancreatice si chiar cancere.

• Boabele de soia contin hemaglutinine, care determina aglomerarea celulelor rosii. Soia contine si substance de suprimare a cresterii care nu se elimina in intregime in timpul gatitului.

• Soia contine goitogeni, care reduc functia tiroidiana.

• Majoritatea boabelor de soia (peste 80%) sunt modificate genetic si sunt contaminate foarte rau cu pesticide.

• Boabele de soia contin cantitati mari de fitati, care impiedica absorbtia mineralelor precum calciul, magneziul, fierul si zincul, substante esentiale pentru mentinerea echilibrului biochimic corporal.

Optiuni de soia sigure pentru sanatate

Exista cateva tipuri de soia care sunt perfect sanatoase, si toate sunt fermentate. In urma fermentarii prelungite, nivelurile de antinutrienti si de acid fitic din boabele de soia sunt reduse considerabil, iar proprietatile lor benefice, precum generarea de probiotice naturale, devin disponibile pentru sistemul digestiv.

Acest proces de fermentatie reduce nivelurile izoflavonelor periculoase, care au o structura chimica asemanatoare cu cea a estrogenului, si care pot interfera cu productia corporala naturala de estrogen.

Asadar, daca iti place soia si vrei sa o consumi fara riscuri, iata dintre ce optiuni sanatoase poti alege:

1. Natto, boabe de soia fermentate cu o consistenta lipicioasa si o aroma puternica de branza. Contine cantitati mari de nattokinaza, un anticoagulant foarte puternic. Unul dintre preferatele mele, acest sortiment de soia este cea mai bogata sursa de vitamina K2 din lume si contine bacterii benefice puternice, respectiv bacillus subtilis. Natto este disponibil la magazinele alimentare cu specific asiatic.

2. Tempeh, o prajitura din boabe de soia fermentate cu o consistenta tare si o aroma asemanatoare nucilor si ciupercilor.

3. Miso, o pasta din boabe de soia fermentate cu o consistenta untoasa (folosita la prepararea supei miso).

4. Sosul de soia: in mod traditional, sosul de soia se obtine prin fermentarea boabelor de soia, a sarii si a enzimelor, desi trebuie sa fii atent la produsele din soia procesata chimic.

Retine insa ca toate celelalte produse procesate din soia – laptele de soia, burgerii de soia, branza de soia, batoanele energizante din soia, inghetata din soia, prafurile proteice din soia, etc. – nu sunt alimente sanatoase! Dar trebuie avut in vedere si ca mai toate produsele procesate de pe piata contin si varianta de soia nesanatoasa.

„Cel mai sigur, daca nu chiar singurul mod, in care poti ocoli complet soia este sa cumperi alimente integrale pe care sa le prepari tu insuti,” sustine dr. Daniel. „Celor care prefera totusi alimentele semipreparate si ambalate, le pun la dispozitie un raport special gratuit pe site-ul meu personal, „Where the Soys Are”. In acest raport sunt precizate numeroase „pseudonime” sub care soia se strecoara adeseori pe lista de ingrediente a produselor alimentare din comert, printre care mai ales „pasta de rosii”, „aroma naturala”, sau „proteina vegetala texturata”.”

Regulile esentiale ale alimentatiei sanatoase – adica alimentele neprocesate, proaspete sau fermentate sunt ideale, in timp ce produsele procesate trebuie ocolite – se aplica si cand vine vorba de soia, asa ca te sfatuim sa le respecti ca sa te pui la adapost de multe eventuale probleme de sanatate.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Acest aliment asa-zis „sanatos” poate cauza leziuni cerebrale si cancer la san Reviewed by Unknown on 5:22 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.