Top Ad unit 728 × 90

Studiile arata ca uleiul de masline este bun pentru inima si pentru creier

Publicitate

Uleiul de masline, care se obtine prin presarea fructelor de maslin, este considerat unul dintre cele mai hranitoare uleiuri din lume. Hipocrate il folosea in vechime pe post de leac pentru tot felul de boli, printre care si unele boli mintale. Romanii si vechii greci il foloseau din abundenta la mancare atat pentru gustul sau bun cat si pentru proprietatile sale medicinale.

Chiar si in lumea vestica contemporana, unde grasimile sunt demonizate de zeci de ani incoace, multi specialisti recunosc ca uleiul de masline, in special cel extra virgin, este foarte benefic pentru organism. Haide sa vedem exact de ce.

Uleiul de masline este bogat in acid oleic 

Uleiul de masline contine in proportie de 73 la suta grasimi mononesaturate, care includ cantitati mari de acid oleic, un acid gras cu numeroase proprietati benefice. De exemplu, un studiu publicat in jurnalul Nutricion Hospitalaria a consemnat ca acidul oleic poseda proprietati anti-inflamatorii, sugerand ca poate fi de ajutor in tratamentul bolilor inflamatorii precum artrita reumatoida.

In plus, s-a dovedit ca acidul oleic imbunatateste functia cardiovasculara.

Un studiu publicat in jurnalul Free Radical Biology & Medicine, de exemplu, a descoperit ca o alimentatie bogata in acid oleic poate proteja colesterolul „bun” HDL de stres oxidativ, reducand astfel riscul de boli cardiace. Un alt studiu, publicat in Arhivele Academiei Nationale de Stiinte SUA, a indicat ca acidul oleic din uleiul de masline este substanta raspunzatoare pentru efectul de reducere a tensiunii arteriale.

Uleiul de masline contine compusi fenolici

Uleiul de masline abunda in compusi fenolici, adica o serie de antioxidanti care ii confera uleiului gustul amarui. Potrivit unei cercetari ample mentionate in Revista de cercetare in domeniul nutritiei in iunie 2005, cei mai puternici dintre acesti compusi, hidroxitirosolul si oleuropeina, pot proteja organismul de boli grave precum cancerul. Acestea ataca microorganismele daunatoare si regleaza sistemul imunitar.

Un alt studiu, publicat in 2013 in Revista ACS pentru Stiinte neurochimice, a demonstrat ca un alt compus fenolic al uleiului de masline, denumit oleocantal, poseda proprietati neuroprotectoare si poate oferi protectie impotriva bolii Alzheimer, una din principalele cauze ale dementei. Aceste rezultate explica de ce dieta mediteraneeana, care foloseste foarte mult ulei de masline, este asociata cu o mai buna functie cognitiva si o incidenta mai scazuta de declin cognitiv.

Cat de bun este uleiul de masline pentru gatit?

Multa lume sustine ca acest ulei nu trebuie incins pentru a evita oxidarea acizilor grasi pe timpul gatitului si transformarea lor in carcinogeni. Adevarul, insa, este ca doar grasimile polinesaturate se degradeaza la prajirea uleiului. Studiile demonstreaza ca uleiurile cu continut mare de grasimi mononesaturate, printre care si uleiul de masline, sunt rezistente la caldura. Asadar, nu te mai feri sa prajesti alimentele in ulei de masline, nu se intampla nimic rau!

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Studiile arata ca uleiul de masline este bun pentru inima si pentru creier Reviewed by Unknown on 5:20 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.