Top Ad unit 728 × 90

De ce nu ai voie sa intrerupi activitatile de miscare

Publicitate

Un articol de Andreea


La 10 zile dupa reducerea activitatilor fizice, fluxul de sange de la nivelul creierului scade considerabil

Daca intrerupi programul de antrenament la sala timp de cateva saptamani, treptat corpul iese din forma. Dar un studiu nou arata ca si creierul are la fel de mult de suferit de pe urma sistarii activitatilor de miscare ca si corpul.


Efectele intreruperii activitatilor de miscare au fost intens cercetate din punct de vedere al sanatatii cardiovasculare si, in prezent, o cercetare noua publicata in revista Frontiers in Aging Neuroscience (Frontiere in stiintele neurologice ale imbatranirii) ne arata ca si fluxul sanguin catre creier este afectat. In special este afectat fluxul de sange catre hipocampusul drept si stang, respectiv doua zone care sufera deteriorari la imbolnavirea de Alzheimer.

Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au studiat un grup de persoane sanatoase si bine cladite fizic, cu varste cuprinse intre 50 si 80 de ani, prin intermediul testelor imagistice RMN efectuate inainte si la incheierea unei perioade de 10 zile dupa sistarea brusca a antrenamentelor zilnice. Grupul a fost poreclit „grupul de atleti”, intrucat membrii sai aveau la activ cel putin 15 ani de antrenamente fizice de anduranta. In medie, fiecare subiect se antrena la momentul testului de cel putin patru ori pe saptamana la intensitate mare.

Si totusi, la numai 10 zile de la „retragerea pe banca”, creierul atletilor a dat semne de oboseala. Cercetatorii au descoperit ca gradul de irigare cu sange a creierului in repaus scazuse in mod semnificativ in nu mai putin de opt zone cerebrale.

„Cunoastem faptul ca daca esti mai putin activ fizic, esti mai predispus la probleme cognitive si dementa pe masura ce inaintezi in varsta”, a declarat Dr. J. Carson Smith, autorul principal al studiului si profesor de kineziologie. „Desi nu am identificat dovezi care sa indice o deteriorare directa a abilitatilor cognitive la doar 10 zile dupa intreruperea activitatilor fizice, mesajul pe care l-am desprins, dezvaluit de modificarile fiziologice, este unul cat se poate de clar: chiar si dupa 10 zile, sanatatea cardiovasculara are de suferit si determina imediat o scadere a fluxului de sange de la nivelul creierului.”

Cercetatorii intentioneaza sa cerceteze in continuare cat de repede pot fi inversate aceste efecte negative odata cu reluarea programului obisnuit de miscare. Intre timp, rezultatele ne ofera un motiv in plus de a face zilnic miscare.

Pe Andreea Ionescu o poti gasi si pe facebook

De ce nu ai voie sa intrerupi activitatile de miscare Reviewed by Razvan on 9:59 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.