Top Ad unit 728 × 90

8 semne alarmante ale excesului alimentar de zahar!

Publicitate

Eu, unul, consider ca zaharul este una dintre cele mai nocive substante pe care le poate consuma cineva! Si, din pacate, zaharul este nelipsit din alimentatia de astazi, provocand adevarate dependente atat in randul adultilor cat si in randul copiilor. Celebrul medic Robert Lustig, profesor de pediatrie clinica la sectia de endocrinologie a Universitatii California si unul dintre pionierii decodificarii metabolismului zaharului, sustine ca organismul poate metaboliza zilnic in siguranta cam sase lingurite de zahar adaugat. Potrivit statisticilor, insa, majoritatea americanilor consuma zilnic o cantitate de zahar de trei ori mai mare de atat, ceea ce inseamna ca surplusul de zahar se metabolizeaza in grasime corporala cauzatoare de boli metabolice cronice debilitante.

8 semne alarmante ale excesului alimentar de zahar!

Iata principalele efecte ale excesului de zahar

  • Excesul de zahar suprasolicita si imbolnaveste ficatul. Medicii sustin ca efectele negative ale excesului de zahar sau fructoza sunt comparabile cu cele ale alcoolului. Tot zaharul consumat se transfera in ficat, care ajunge sa fie supraincarcat si in timp cedeaza.
  • Zaharul determina ingrasare si perturba semnalele de insulina si lectina. Mai mult, zaharul da peste cap metabolismul prin intreruperea sistemului de reglare a poftei de mancare. Corpul nu mai stimuleaza insulina, care la randul ei nu mai reuseste sa suprime grelina, sau hormonul foamei, fapt care duce la o slaba stimulare a lectinei, sau hormonul satietatii. Astfel, ajungi sa mananci mai mult si sa capeti rezistenta la insulina.
  • Zaharul determina de asemenea tulburari metabolice. Consumul excesiv de zahar provoaca asa-zisul sindrom metabolic clasic. Aceasta boala are ca efect ingrasare, obezitate abdominala, scadere a colesterolului HDL si crestere a colesterolului LDL, si cresterea glicemiei, trigliceridelor si tensiunii arteriale.
  • Excesul de zahar creste si nivelurile de acid uric, ceea ce te expune unui risc mai crescut de a dezvolta boli cardiace si renale. Exista o legatura clara intre fructoza, sindromul metabolic si nivelul de acid uric, fapt pentru care nivelul de acid uric serveste in prezent ca indicator al toxicitatii la fructoza. Un studiu recent a descoperit ca cele mai sigure valori pentru acidul uric sunt cuprinse intre 3 si 5,5 mg per dl. Nivelurile mai mari de atat te predispun la efectele negative ale fructozei. Iata deci un motiv in plus sa eviti zaharul si bauturile aciduate dulci.

Iata cum poti determina daca alimentatia zilnica contine prea mult zahar.

1. Ai mereu pofta de dulciuri

Cu cat consumi mai mult zahar, cu atat devii mai dependent de el. Celebra scriitoare Brooke Albert, autoarea cartii „Detoxifierea de zahar: slabeste si intinereste prin alimentatie”, sustine ca aportul excesiv de zahar traseaza un cerc vicios greu de invins. Efectul se datoreaza in parte adaptarii papilelor gustative, care cer tot mai mult zahar ca sa indice acelasi gust, cat si faptului ca salturile glicemice sunt urmate imediat de caderi bruste, la fel ca in cazul drogurilor. Autoarea mentioneaza ca alimentatia bogata in zahar determina un raspuns hormonal sinuos care intensifica pofta de zahar.

2. Te simti obosit pe toata durata zilei

Dupa cum am mentionat mai sus, cresterea initiala de insulina si senzatia de bine este urmata de caderi bruste. Brooke Albert sustine ca energia corporala este cel mai stabila atunci cand si glicemia este stabila, motiv pentru care fluctuatiile glicemiei afecteaza si vigoarea fizica. In plus, zaharul din alimentatie inlocuieste deseori proteinele si fibrele esentiale pentru mentinerea unui bun nivel de energie.

3. Ai mereu eruptii pe piele

Rebecca Kazin, medic dermatolog la institutul Washington pentru chirurgie dermatologica cu laser si in cadrul sectiei de dermatologie a clinicii John Hopkinns, sustine ca multi oameni sunt predispusi la salturi insulinice la consumul de zahar, ceea ce declanseaza o cascada hormonala care determina aparitia eruptiilor acneice. Asadar, persoanelor cu tenul acneic li se recomanda scoaterea zaharului din alimentatie.

4. Ai o stare de dispozitie proasta

Potrivit specialistilor, aceleasi salturi glicemice afecteaza in mod simtitor si dispozitia. Poti deveni mai irascibil si mai coleric.

5. Te ingrasi foarte repede

De regula, excesele de zahar se concretizeaza intr-un surplus de calorii! Din moment ce zaharul nu contine proteine sau fibre, dulciurile nu tin niciodata de foame, asa ca ele incurajeaza mancatul in exces. La consumul de zahar, in pancreas se elibereaza insulina, un hormon care transporta zaharul catre toate organele pentru a fi folosit pe post de energie. Atunci cand consumi prea mult zahar, corpul reactioneaza prin producerea de mai multa insulina, iar aceasta productie fortata poate determina in timp aparitia rezistentei la insulina. Acest fenomen perturba modul in care organismul acceseaza zaharul primit. Ingrasarea este atat efectul surplusului de calorii rezultate din zahar, cat si al raspunsului anormal la insulina. Cel mai grav este ca suprasolicitarea pancreasului pe perioade indelungate creste riscul de diabet.

6. Ai foarte multe carii

Cariile dentare sunt provocate de acizii produsi la descompunerea particulelor de mancare in prezenta bacteriilor. Saliva umana mentine in echilibru flora bacteriana din gura, dar zaharul in exces modifica pH-ul si da peste cap ecosistemul natural din cavitatea orala. Inmultirea bacteriilor determina o inmultire a cariilor.

7. Te concentrezi foarte greu, mai ales dupa mese

Lipsa de concentrare este un simptom comun al glicemiei scazute. Brooke Albert avertizeaza ca problemele de glicemie pot provoca un declin al abilitatilor cognitive.

8. Papilele gustative sunt mai putin sensibile la gustul dulce

Consumul excesiv de zahar slabeste sensibilitatea papilelor gustative, asa ca ajungi sa mananci si mai multe alimente dulci ca sa simti acelasi gust intens de la inceput. Desi nu este usor, singurul mod de a contracara acest fenomen consta in reducerea treptata a consumului de zahar. In timp, reactia papilelor gustative la zahar se va regla de la sine.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

8 semne alarmante ale excesului alimentar de zahar! Reviewed by Unknown on 5:26 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.