Top Ad unit 728 × 90

Ochii sunt oglinda sanatatii – 14 lucruri pe care ochii le indica despre starea de sanatate

Publicitate

Ochii sunt o adevarata oglinda a starii de sanatate. In acest articol iti vom prezenta 14 aspecte legate de sanatate care se reflecta la nivelul ochilor.

Printre ele se numara:

Ochii sunt oglinda sanatatii – 14 lucruri pe care ochii le indica despre starea de sanatate

1. SPRANCENELE PIERDUTE SAU RARE
Rarirea sau pierderea sprancenelor se poate datora bolilor tiroidiene.

2. URCIOARELE PERSISTENTE
Daca urcioarele nu se retrag de la sine in decurs de trei luni de la aparitie sau reapar in timp in acelasi loc, sunt sanse mari sa fie vorba despre o forma rara de cancer denumita carcinom al glandelor sebacee.

3. INROSIREA OCHILOR SI INCETOSAREA VEDERII IN TIMPUL FOLOSIRII CALCULATORULUI
Absenta contrastului ecranului calculatorului si efortul prelungit al ochilor duc la suprasolicitarea vederii si, in timp, cauzeaza Sindromul privitului la calculator (CVS).

4. PUNCTELE OARBE CU AURA SAU LINII SERPUITE LUMINOASE
Aura migrenoasa produce adeseori tulburari de vedere, care pot fi uneori insosite de dureri de cap.

5. INGALBENIREA SCLEREI OCHIULUI
Aceasta afectiune poarta denumirea de icter si afecteaza indeosebi nou-nascutii cu o functie hepatica imatura, precum si persoanele adulte cu probleme hepatice si biliare.

6. PROEMINENTA GLOBILOR OCULARI
Aspectul proeminent al globilor oculari se datoreaza de regula hiperactivitatii glandei tiroide, adica hipertiroidismului.

7. REDUCEREA, PIERDEREA SAU DUBLAREA BRUSCA A VEDERII
Slabirea, pierderea sau dublarea vederii sunt semne ale debutului unui accident vascular cerebral.

8. INCETOSAREA VEDERII LA DIABETICI
Diabeticii sunt mai predispusi la problemele de vedere, in special la retinopatie, o boala oculara care afecteaza sistemul circulator al ochiului. Aceasta boala reprezinta principala cauza a orbirii in randul adultilor americani.

Simtul vazului este de nepretuit. Daca nu te ingrijesti cum trebuie de sanatatea ochilor, te expui unui risc crescut de orbire. Stiai ca 1 din 4 americani este fie prediabetic fie diabetic?

Folosirea tot mai frecventa a calculatoarelor si a ecranelor video reprezinta principala cauza a cresterii prevalentei problemelor de vedere.

POATE FI EVITATA DETERIORAREA VEDERII PE MASURA CE IMBATRANIM?

Daca nu ai grija de sanatatea ochilor, stilul de viata modern isi poate pune amprenta asupra acuitatii vizuale. Din fericire, exista multe masuri preventive pe care le poti pune in practica pentru mentinerea unei vederi optime. De exemplu, persoanelor cu varste peste 60 de ani li se recomanda sa ia suplimente nutritive de buna calitate si sa vina in sprijinul vederii prin mijloace corective (ochelari, lentile de contact). Alte categorii care trebuie sa acorde o ingrijire speciala vederii sunt:
  • Fumatorii
  • Persoanele obeze
  • Diabeticii
  • Persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului
Iridologia – Ochii ca oglinzi ale sanatatii corpului?

Exista un studiu pe aceasta tema bazata pe o tehnica alternativa denumita Iridologie, un studiu al irisului ochiului. Studiul dateaza din secolul al XVII-lea, dar nu a fost inca acceptat de medicina conventionala.

Tehnica interpreteaza anumite caracteristici ale regiunii irisului, ca de exemplu culorile si tiparele acestuia, pentru a determina starea de sanatate sistemica. Acest lucru presupune examinarea vizuala a irisului si compararea sa cu o serie de grafice. Pe baza graficelor, iriodiologul poate identifica organele corporale bolnave.

Daca decizi sa te supui acestei tehnici, te sfatuim sa te adresezi unui medic practicant autorizat, intrucat iridologii nu sunt obligati sa detina licenta.

Metode naturale de protectie a vederii

Cel mai bun mod prin care ne putem proteja vederea consta in operarea unor schimbari in stilul de viata. Iata principalele aspecte pe care trebuie sa le urmaresti:

1. Renunta la fumat
Fumatul creste productia de radicali liberi, fapt care se rasfrange in mod direct asupra riscului de pierdere a vederii.

2. Ai grija de sistemul cardiovascular
Tensiunea arteriala marita si obstructiile sistemului circulator afecteaza vasele sanguine fine care iriga retina ochiului. Cea mai importanta masura pe care trebuie sa o iei daca esti hipertensiv este sa scoti definitiv fructoza din alimentatie. Potrivit medicului Richard Johnson, directorul sectiei de hipertensiune si boli renale a Institutului medical din cadrul Universitatii Colorado, un consum zilnic de fructoza mai mare de 74 de grame creste riscul de hipertensiune.

3. Tine glicemia sub control
Excesul de zahar din sange deshidrateaza ochii, ducand la deteriorarea retinei si reducerea fluxului sanguin in aceasta zona.

4. Mananca mai multe legume cu frunze verzi
Alimentatia bogata in legume cu frunze verzi (mai ales verde-inchis, precum legumele crucifere), sprijina sanatatea ochilor. Potrivit studiilor, consumul de legume bogate in carotenoizi, luteina si zeaxantina imbunatatesc sanatatea vederii.

5. Ia suplimente de omega-3
Un studiu publicat in editia din august 2001 a Arhivelor de Oftalmologie a aratat ca un consum ridicat de acizi grasi omega-3 protejeaza vederea. Pestele insa nu mai este cea mai indicata sursa de astfel de acizi grasi din moment ce apele sunt tot mai poluate. Consuma in schimb ulei de krill, care contine si multa astaxantina.

6. Evita grasimile trans
Grasimile trans contribuie si ele la degenerarea maculara. Acestea sunt continute in special de alimentele procesate si produsele de patiserie.

7. Evita aspartamul
Intoxicatia cu aspartam se numara printre principalele cauze ale problemelor de vedere.

Antioxidantii – Cei mai buni aliati in ingrijirea ochilor

Antioxidantii neutralizeaza efectul radicalilor liberi din organism, inclusiv al celor de la nivelul ochilor. Cei mai importanti antioxidanti pentru sanatatea vederii sunt:
  • Luteina
  • Zeaxantina
  • Antocianinele din coacaze negre
  • Astaxantina
  • Luteina protejeaza vederea centrala
La nivelul maculei ochilor se produc luteina si zeaxantina, antioxidanti care absorb energia fotonica in exces si care distrug radicalii liberii inainte ca acestia sa deterioreze membranele lipidice.

Macula este partea centrala a retinei, care este responsabila pentru asigurarea vederii frontale. Aceasta contine concentratii mari de luteina, care s-a demonstrat ca protejeaza vederea centrala. Luteina este continuta de crucifere, precum si fructele de culoare galbena si portocalie.

ASTAXANTINA ASIGURA UN GRAD MARE DE PROTECTIE IMPOTRIVA PRINCIPALELOR DOUA CAUZE ALE ORBIRII

Potrivit studiilor stiintifice, astaxantina este cel mai bun carotenoid cand vine vorba de sanatatea ochilor, fiind urmata insa indeaproape de luteina si zeaxantina.

Astaxantina este mai puternica decat luteina si zeaxantina si actioneaza ca masura preventiva impotriva urmatoarelor probleme oculare:
  • Ocluzia arterelor retinei
  • Ocluzie venoasa
  • Edem macular chistic
  • Boli oculare inflamatoare (de ex., retinita, irita, keratita si sclerita)
  • Cataracta
  • Degenerescenta maculara determinata de varsta (ARMD)
  • Retinopatie diabetica
  • Glaucom
Lista noastra include principalele trei cauze ale orbirii: degenerescenta maculara, cataractele si retinopatia diabetica. Exista multe alte surse de astaxantina, ca de exemplu un tip de suplimente concepute special pentru sprijinirea acuitatii vizuale.

De regula se recomanda sa incepi cu o doza zilnica de astaxantina cuprinsa intre 2 si 4 mg. Studiaza cu atentie eticheta pentru a determina concentratia exacta de astaxantina din continutul produsului utilizat. In functie de concentratia produsului, poate fi necesar sa ajustezi doza zilnica recomandata.

Concluzii

In prezent suntem supusi unui stres oxidativ mult mai crescut decat cel la care erau expusi candva stramosii nostri. Mediul inconjurator de astazi este foarte poluat, iar subtierea stratului de ozon ne expune unei radiatii luminoase mai puternice si, odata cu ea, unui numar mai mare de radicali liberi.

Medicamentele farmaceutice, poluarea, contaminantii din apa si alimente, respectiv stresul afecteaza in timp vederea.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Ochii sunt oglinda sanatatii – 14 lucruri pe care ochii le indica despre starea de sanatate Reviewed by Unknown on 5:24 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.