Top Ad unit 728 × 90

Legatura dintre alcool si cancer este in prezent incontestabila

Publicitate

Probabil ca ai tot auzit in stanga si-n dreapta ca berea si vinul rosu sunt bune pentru sanatate! Ei bine, un studiu recent infirma aceste lucruri, demonstrand ca paharul zilnic de bere sau de vin nu este atat de inofensiv pe cat am crezut pana acum! In plus, expertii sustin ca legatura din alcool si cancer nu mai poate fi negata!

Studiul cu pricina a descoperit o legatura clara intre consumul de alcool si 7 tipuri diferite de cancer, printre care si cancerul de colon, mamar si hepatic. Rezultatele studiului, publicate in jurnalul stiintific Addiction (Dependenta), sustine ca dovezile cu privire la implicatiile alcoolului in bolile de cancer nu mai pot fi trecute cu vederea. Studiul, desfasurat de Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, Organizatia Sanatatii Mondiale, si alte institutii, a fost desfasurat pe o perioada de 10 ani, informeaza ziarul the Guardian.

Directorul departamentului de medicina sociala si preventiva al Universitatii Otago din Noua Zeelanda si autorul principal al studiului, Jennie Connor, a afirmat:

„Intr-adevar, exista dovezi clare ca alcoolul cauzeaza cancer in cel putin sapte segmente corporale... Chiar si fara cunostinte ample asupra mecanismelor biologice (si a modului in care alcoolul cauzeaza cancer), dovezile epidemiologice pot veni in sprijinul rationamentului ca alcoolul determina cancer al orofaringelui, laringelui, esofagului, ficatului, colonului, rectului si sanilor.”

Din pacate, prea putini oameni sunt constienti de acest pericol! In acest scop, Programul National de Toxicologie al Departamentului pentru Sanatate si Servicii Sociale SUA precizeaza alcoolul pe lista substantelor carcinogene. Jennie a mai avertizat si ca substanta poate cauza cancer de piele, pe prostata si al pancreasului. Riscul de cancer in urma consumului de alcool este influentat de doza zilnica consumata. Evident, cu cat cantitatea de alcool consumata este mai mare, cu atat creste riscul de imbolnavire de cancer.

Nota: Specialistii din partea institutiei guvernamentale Dietary Guidelines SUA (Institutia pentru normarea alimentatiei) sfatuiesc femeile sa nu bea mai mult de 1 pahar de alcool pe zi, iar barbatilor le recomanda sa nu depaseasca 2 pahare zilnic (paharul echivaleaza cu 250 ml de bere sau vin, respectiv 50 ml de tarie). Consumul a peste 3,5 pahare de alcool pe zi poate dubla sau chiar tripla riscul de a capata cancer bucal, faringeal, laringeal sau esofagian. De asemenea, poate creste riscul de cancer al colonului, rectal si mamar cu pana la 70%.

Alte organe afectate sunt ovarele, stomacul, uterul, vezica, rinichii si sistemul limfatic.

Modul in care alcoolul cauzeaza cancer

Toate bauturile alcoolice contin etanol, substanta care este descompusa de ficat si bacteriile din tractul gastrointestinal in acetaldehida, un carcinogen genotoxic. Aceasta substanta toxica rezultata impiedica autorepararea si regenerarea celulara si accelereaza inmultirea celulelor hepatice, ceea ce poate influenta expresia normala a genelor in celulele noi. Alcoolul mai trebuie evitat si pentru ca in timpul procesului de digestie, acesta genereaza specii reactive de oxigen (radicali liberi), care deterioreaza ADN-ul, proteinele si grasimile din organism, incurajand aparitia cancerului. In plus, alcoolul reduce absorbtia nutrientilor, printre care si vitamina A, folati si carotenoizi, care au o importanta deosebita in productia si mentinerea materialului ADN. Alcoolul mai poate creste productia hormonala, ducand la aparitia cancerelor sensibile la estrogen precum cancerul ovarian si cancerul de san. Mai mult, procesul de producere a alcoolului genereaza si alte substante nocive precum nitrozaminele, fibrele de azbest, fenolii si hidrocarburile.

Ce spun expertii

Relatia dintre alcool si cancer este clara pentru multi specialisti, doar ca publicul consumator este mai greu de convins. Celebrul ofiter pe probleme de sanatate Dr. Jana Witt de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie a declarat:

„In prezent 9 din 10 persoane nu sunt pe deplin constiente de legatura stransa dintre alcool si cancer. Iar studiul nostru intareste dovezile privind aceasta corelatie.”

Un alt studiu recent, desfasurat de organizatia dr. Witt, a aratat ca doar 1 din 5 americani cunosc faptul ca alcoolul poate cauza cancer mamar, in timp ce 4 din 5 sunt constienti de legatura dintre abuzul de alcool si cancer hepatic. Poate fi necesara o perioada de 10-15 ani de abstinenta totala ca sa anulezi complet riscul de cancer crescut in urma consumului de alcool.

Din pacate, consumatorii de alcool asociaza acest viciu si cu fumatul, ceea ce creste exponential riscul de cancer deja existent.

Si, potrivit lui Elaine Hindal, directorul Drinkaware (o organizatie caritabila de educare a publicului finantata din veniturile incasate din vanzarile de produse alcoolice), avertizeaza ca mai exista si multe alte pericole pe langa cancer:

„Excesul de alcool creste totodata si riscul de boli cardiovasculare si hepatice, accidente vasculare cerebrale si pancreatita.”

Sfatul medicului
  • Daca nu poti renunta definitiv la alcool, macar inlocuieste taria cu vinul, care contine resveratrol, si bauturile cu continut redus de alcool precum berea si cidrul.
  • Specialistii sustin ca este bine sa consumi cat mai multe bauturi non-alcoolizate intre paharele de alcool atunci cand iesi in oras.
  • Ca sa ocolesti tentatiile, mergi in locuri in care nu se serveste alcool si goleste dulapul barului de acasa.
  • Atunci cand te simti stresat, incearca sa inlocuiesti paharul de alcool cu o cana de ceai sau cu o baie fierbinte.
In speranta ca articolul nostru ti-a fost de folos, te invitam sa-l distribui mai departe si prietenilor! Iti multumim pentru lectura!

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Legatura dintre alcool si cancer este in prezent incontestabila Reviewed by Unknown on 5:41 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.