Top Ad unit 728 × 90

Efectele fumatului asupra organismului

Publicitate

In ultimele decenii, educatia a avut un efect extrem de important asupra perceperii fumatului in randul oamenilor, devenind din ce in ce mai putin popular- unele studii arata faptul ca procentul fumatorilor a scazut cu 25% fata de anii 60- insa tinerii continua sa aiba aceasta dependenta, chiar si in zilele noastre. CDC raporteaza faptul ca daca doua treimi dintr-un total de 3000 de tineri incep sa fumeze, acestia vor dezvolta un obicei regulat. Acest obicei este fatal, fiind asociat cu peste 90% din cazurile de cancer pulmonar si cu o treime din bolile cardiace.

Majoritatea oamenilor cunosc deja efectele fumatului, insa cu siguranta nu sunt constienti de cat de mult rau poate produce intregului organism. Mai jos, v-am pregatit o lista cu cele mai nocive efecte, pe care fumatul le poate avea asupra organismului dumneavoastra.

Efectele fumatului asupra organismului
Creierul si sistemul nervos

Desi majoritatea fumatorilor spun ca fumatul ii relaxeaza, nicotina este de fapt un stimulent. Imediat dupa ce ati inhalat fumul de tigara, nicotina stimuleaza dopamina si adrenalina. Dopamina este principala responsabila cu aparitia starii de bine, determinandu-i pe fumatori sa isi doreasca inca o tigara si inca una...insa acest stimulent creste si riscul aparitiei bolilor cardiace si a cresterii tensiunii arteriale. In timp, ambele produc traume ale organismului.

Eliberarea dopaminei are de asemenea efecte pe termen lung. Acest hormon determina depozitarea nicotinei in organism, iar fumatorul isi va dori sa fumeze din ce in ce mai mult, pentru a se simti bine.

Infatisarea

Atunci cand o persoana incepe sa fumeze, nu este constienta de impactul pe care acest obicei il are asupra infatisarii sale. Dintii sunt primii afectati, acestia se ingalbenesc si incep sa cada. Fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta boli gingivale, respiratie urat mirositoare si cancer laringial.

Pe langa asta, fumatorii ajung in timp sa para mult mai imbatraniti, iar cearcanele si ridurile sunt din ce in ce mai evidente. Acesta din urma este de asemenea un efect al adrenalinei. Organismul imbatraneste mai repede, deoarece organismul este fortat de catre hormon sa functioneze mai repede.

Inima si sistemul cardiovascular

Impactul fumatului asupra sistemului cardiovascular este unul devastator. Asa cum am mentionat mai sus, nicotina creste presiunea arteriala, lasand urme asupra sanatatii cardiace. Medicii informeaza ca fumatul poate duce la aparitia, in orice moment, a unui infarct.

Nicotina are efecte care contribuie la: 
Scaderea nivelului colesterolului sanatos, cresterea riscului aparitiei cheagurilor de sange, arterosclerozei, depozitelor de grasime si artritei.


 Plamanii si sistemul pulmonar

Efectele pe care tutunul le are asupra plamanilor sunt poate cele mai bine cunoscute si cele mai devastatoare. Fumatul este cauza principala a dezvoltarii bronsitei sau a cancerului pulmonar.

CDC a descoperit peste 5000 de chimicale in fumul de tigara, raspunzatoare cu aparitia mai multor tipuri de cancer. Iara care sunt aceste chimicale:

  • Butadiena

  • Arsenic
  • 
Benzen

  • Crom VI

  • Cadmiu
  • 
Formeldahide

  • Poloniu-210
Gudronul, prezent in fumul de tigara, lasa un reziduu responsabil cu imbaxirea plamanilor, facand ca miscarile fizice, precum jogging-ul, sa fie extrem de dificil de realizat. Fumul de tigara este asociat cu aparitia a peste 90% din cazurile de cancer pulmonar.

Mirosul

Pe langa faptul ca produce o respiratie urat mirositoare, fumatul este asociat si cu dezvoltarea altor mirosuri implicand: parul, hainele si casa.

Disfunctii ale intregului organism

Este clar faptul ca fumatul determina aparitia unui numar foarte mare de boli, care implica toate organele corpului uman. Este principalul contribuabil, in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor cardiace, pulmonare, ale sistemului imunitar si al cancerului. Fumatul are un impact puternic de la primul fum si continua sa se accentueze odata cu trecerea timpului. Singurul mod prin care puteti scapa de bolile prezentate mai sus, este sa renuntati la fumat.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Efectele fumatului asupra organismului Reviewed by Unknown on 5:15 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.