Top Ad unit 728 × 90

Cel mai indicat mod de a spala fructele si legumele

Publicitate

Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru sanatate este sa respectam o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume cu continut mare de vitamine. Si ce putem face ca sa ne asiguram ca acele fructe si legume sunt sanatoase? Ei bine, in primul rand trebuie sa ne asiguram ca nu contin microbi!

Este evident ca fiecare dintre noi spala fructele si legumele inainte de a le consuma, dar simpla spalare cu apa nu indeparteaza o serie de microbi periculosi precum bacteriile E. coli si salmonella. Ca sa determine cea mai eficienta metoda de a dezinfecta legumele si fructele, echipa de cercetatori a canalului de stiri KMOW News 4 din St. Louis a efectuat un test impreuna cu laboratoarele Microbe Inotech. Cercetatorii au testat si comparat eficienta spalarii cumparaturilor cu apa de la robinet, solutie de apa cu otet si detergent comercial. Rezultatele obtinute sunt cu adevarat surprinzatoare.

Cel mai indicat mod de a spala fructele si legumele

Principalul motiv de ingrjorare la cumpararea fructelor si legumelor din magazine il reprezinta contaminarea cu bacterii, dar din fericire acestea pot fi eliminate printr-o curatare adecvata. Foarte rar se intampla ca produsele vegetale din supermarketuri sa fie contaminate cu reziduuri radioactive sau metale grele. Majoritatea fructelor si legumelor sunt supuse la cel putin doua spalari industriale pornind din momentul recoltarii lor si pana in momentul asezarii lor pe rafturile magazinelor.

Adevaratul pericol il reprezinta contaminarea cu microbi rezultata in urma manipularii produselor de catre clientii care inspecteaza calitatea produselor la cumparare si apoi le asaza la loc pe rafturi. Un alt motiv de ingrijorare il constituie urmele de pesticide de pe coaja produselor. Fructele cele mai predispuse la contaminarea cu pesticide sunt piersicile, urmate indeaproape de capsuni, mere, nectarine si pere. Asadar cum ne putem proteja? Haide sa vedem ce ne indica testul.

Testul

Mai intai, cercetatorii au curatat patru mere cu etanol ca sa elimine toti microbii, dupa care le-au contaminat cu cantitati egale de tulpini de bacterii. Atentie! Etanolul este intr-adevar excelent pentru dezinfectarea produselor si materialelor in conditii de laborator, dar nu trebuie folosit niciodata in acelasi scop si acasa! Revenind la test, unul dintre mere a fost spalat ulterior cu apa de la robinet, un altul scufundat intr-o baie de otet diluat cu trei parti de apa, iar al treilea mar a fost pulverizat si frecat cu dezinfectant comercial. Cel de-al patrulea mar nu a fost supus niciunui procedeu de curatare ulterioara, acesta reprezentand „subiectul de control”. Au fost masurate apoi cantitatile de bacterii, dupa care merele au fost lasate la aer timp de 48 de ore. 


Rezultate

Initial, toate cele trei metode de curatare au lasat in urma doar cantitati neglijabile de bacterii. Dupa perioada de asteptare, insa, bacteriile de pe marul spalat doar cu apa s-au inmultit, iar cele de pe marul spalat cu solutie de otet s-au dublat chiar. Cantitatea de bacterii de pe marul spalat cu detergent comercial a ramas neschimbata. Desi testul este foarte relevant in privinta bacteriilor, solutia de otet este insa mult mai eficienta pentru indepartarea pesticidelor decat apa de la robinet, deoarece pesticidele nu sunt de regula solubile in apa.

Concluzii

Daca intentionezi sa consumi fructele si legumele imediat dupa spalare, poti alege oricare dintre variantele de mai sus pentru spalarea lor. Totusi daca produsele vegetale nu sunt de provenienta organica, cel mai sigur este sa le cureti cu solutie de apa si otet sau cu un detergent comercial ca sa indepartezi toate pesticidele. Daca intentionezi sa depozitezi fructele si legumele spalate in camara timp de mai multe zile, se pare ca cel mai indicat este sa le cureti tot cu dezinfectant din comert, mai ales ca sa impiedici inmultirea bacteriilor.

Cu drag,
Mihaela

Articolele Mihaelei V le puteti urmarii atat pe pagina de Like "Sfatul Sanatos" cat si pe profilul personal de Facebook.

Cel mai indicat mod de a spala fructele si legumele Reviewed by Unknown on 5:06 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.