Top Ad unit 728 × 90

Foile pentru uscator abunda in aceste 7 toxine cancerigene – Trucuri pentru evitarea expunerii la aceste chimicale periculoase

Publicitate

Un articol de Mihaela

Desi foile pentru uscarea hainelor au castigat in popularitate in ultimii ani, se pare ca emana si chimicale periculoase. Acestea usureaza si grabesc, intr-adevar, uscarea hainelor, dar ne expun la substante toxice nocive.

Odata cu introducerea pe piata a masinilor de spalat si a uscatoarelor de rufe, a devenit necesara si utilizarea balsamurilor pentru rufe, intrucat spalarea si uscarea automata a hainelor inaspreste tesaturile. Iar pentru ca rufele uscate in uscatoarele automate tind sa se adere intre ele, a devenit necesara si folosirea foilor pentru uscare cu efect anti-static.

Problema este ca balsamurile si foile pentru uscator sunt ticsite de chimicale care intra in contact direct cu pielea. Incercam sa ne protejam pielea de praf si murdarie, dar ne expunem in schimb la ingredienti chimici mult mai periculosi.

Foile pentru uscator abunda in aceste 7 toxine cancerigene – Trucuri pentru evitarea expunerii la aceste chimicale periculoase
Odata cu introducerea foilor pentru uscator a inceput sa creasca si cererea de balsamuri lichide pentru rufe, produse care sunt ticsite de compusi de amoniu, in special clorura de dimetil distearil amoniu, desi aceasta substanta a inceput sa fie inlocuita treptat cu alte chimicale.

Foile pentru uscator au fost concepute pentru a preveni electrizarea hainelor, dar ulterior au inceput sa fie utilizate si pentru distribuirea uniforma a balsamului lichid peste tesaturi.

Iata la ce servesc in general foile pentru uscator:

1. Preintampina electrizarea hainelor pe timpul ciclului de uscare automata

Atunci cand in uscatorul automat sunt introduse haine din diferite materiale textile, frecarea tesaturilor intre ele antreneaza electronii, iar unele haine capata sarcini electrice pozitive, in timp ce altele se incarca negativ. Acesta este motivul pentru care rufele se lipesc intre ele.

Foile pentru uscator sunt imbibate in chimicale cationice incarcate cu sarcini pozitive, care neutralizeaza efectul de incarcare negativa a materialelor textile, eliminand astfel electrizarea.

2. Foile pentru uscator inmoaie hainele si previn sifonarea

Actiunea balsamurilor pentru rufe se aseamana foarte mult cu cea a chimicalelor cationice antistatice, sarcinile electrostatice cu care sunt incarcate ducand la ridicarea firelor textile, rezultatul fiind o textura moale, catifelata a hainelor.

Chimicalele cationice determina si un efect non-static al hainelor. Substantele in care sunt imbibate foile pentru uscator previn sifonarea si cutarea hainelor, eliminand astfel nevoia de a mai calca rufele dupa uscare. Iar daca unele haine mai necesita intindere cu fierul, acestea se calca mult mai repede si mai usor.

3. Confera hainelor un parfum placut

Cu toate ca tesaturile curate nu au de fapt niciun miros, tindem sa asociem izul de proaspat cu un parfum placut. Iar multe dintre foile pentru uscator din comert sunt intr-adevar parfumate, asa ca le confera hainelor un miros si mai placut.

Iata de ce este mai bine sa eviti foile pentru uscator

Multi detergenti si multe balsamuri chimice pot provoca iritatii ale pielii si dermatita alergica, reactii care dispar de la sine la scurt timp dupa renuntarea la produsele iritante. Problema este ca, in urma expunerii repetate, corpul poate deveni mult mai sensibil la aceste chimicale.

Printre principalele reactii declansate de aceste produse se numara nu doar dermatita alergica, ci si astmul si alergiile respiratorii.

Mai grav, multe dintre chimicalele din componenta foilor pentru uscator sunt carcinogene, iar acumularea lor in tesuturile corporale creste riscul de aparitie a tumorilor maligne. Aceste chimicale pot determina tulburari ale sistemului nervos central, respectiv pierderi de memorie, iritabilitate, lipsa de coordonare si confuzie.

Iata principalele ingrediente toxice din componenta foilor pentru uscator:

Cloroform – Cloroformul este un compus chimic folosit in trecut pe post de anestezic, dar retras intre timp datorita toxicitatii sale crescute si multor altor riscuri pe care le implica. Substanta este introdusa in foile pentru uscator datorita usurintei cu care creeaza legaturi chimice cu moleculele de hidrogen. Cloroformul se absoarbe foarte usor in piele si este usor aspirat in plamani, cazuri in care provoaca iritatii cutanate, probleme respiratorii, tulburari ale sistemului nervos central, iritatii oculare, etc.

Acetat de etil – Acesta are rolul de a inmuia tesaturile, dar nu este deloc o substanta sigura pentru sanatate. In concentratii mai mari de 400 ppm, acetatul de etil este iritant pentru ochi, gat si caile respiratorii, si poate provoca eruptii cutanate.

Acetat de benzil – Acest compus organic are un miros foarte placut, dar are un punct de combustie sub punctul de fierbere al apei. Expunerea la aceasta substanta provoaca stari de confuzie, ameteala, uscare excesiva a pielii, somnolenta si iritatii oculare. Inhalarea vaporilor de acetat de benzil poate ingreuna respiratia si cauza arsuri ale mucoasei nazale si esofagiene.

Manipularea industriala a acestei substante presupune purtarea de echipamente de protectie, respectiv ochelari, manusi si imbracaminte impermeabila. Cu toate acestea, iata ca acetatul de benzil face parte din produsele pentru igienizarea hainelor, ceea ce nu este deloc in regula.

Diclorobenzen – Este un compus chimic industrial folosit uneori pentru producerea de pesticide. Este o substanta electrofila, adica atrage electronii, motiv pentru care este introdus in multe balsamuri pentru haine ca sa previna electrizarea tesaturilor.

Expunerea la aceasta substanta provoaca iritatii ale pielii, gatului si ochilor. Pe termen lung, expunerea la diclorobenzen poate afecta rinichii, ficatul si sistemul nervos central. ETA il considera chiar un potential cancerigen, intrucat s-a dovedit ca favorizeaza aparitia tumorilor renale si hepatice la soareci.

Camfor – Aceasta chimicala este derivata din uleiul de pin si este foarte populara pentru proprietatile sale repelente pentru insecte. Pana in 1980, cand a intrat in colimatorul Agentiei americane pentru siguranta alimentelor si medicamentelor, camforul intra in compozitia unor medicamente, a repelentilor pentru molii si chiar a unor alimente pe post de potentator de aroma.

Chiar si in doze foarte mici, camforul reduce pofta de mancare, incetineste ritmul respiratiei si scade pulsul cardiac. In doze mari, substanta provoaca varsaturi, iritabilitate, letargie, crampe stomacale, dezorientare, lipsa de coordonare si crize convulsive.

Foile pentru uscator mai contin si alfa pinen, alfa terpineol, linalol si limonen, toate substante aromatice extrase din uleiuri esentiale. Versiunile lor sintetice, insa, sunt mult mai intens folosite pe piata, iar expunerea repetata la aceste chimicale poate provoca tulburari nervoase precum depresiile.

Iata 7 alternative mai sigure la foile pentru uscator comercializate in prezent:

1. Adauga otet alb la ciclul de clatire al masinii de spalat

Otetul alb poate fi folosit in siguranta chiar si pentru hainele copiilor mici. Otetul alb inlatura reziduurile de detergent din tesaturi si inmoaie usor hainele pe timpul uscarii la aer. In plus, impiedica electrizarea hainelor si previne mucegaiul. Se recomanda sa adaugi cam un sfert de cana de otet alb la ciclul de clatire.

2. Spala rufele la o temperatura mai joasa

Spalarea rufelor la temperaturi mai joase reduce gradul de electrizare. Un alt truc presupune scoaterea hainelor din uscator cand sunt inca umede si uscarea lor completa la aer. Pentru a preveni sifonarea, scutura bine hainele inainte de a le intinde la uscat.

3. Adauga bicarbonat de sodiu la ciclul de spalare

Bicarbonatul de sodiu este un dezodorizant natural foarte eficient. Adauga 3 linguri de bicarbonat la ciclul de spalare a hainelor ca sa indepartezi reziduurile de detergent si sa inmoi tesaturile.

4. Foloseste panze pentru uscator refolosibile

Panzele pentru uscator refolosibile si fara chimicale sunt disponibile atat in varianta parfumata cat si in cea neparfumata. Si nici nu este neaparata nevoie sa le cumperi din comert! Poti la fel de bine sa-ti confectionezi propriile panze pentru uscarea hainelor imbiband carpe curate in otet. Pentru un miros mai placut, poti adauga si o picatura de ulei esential.

5. Foloseste umerase din sarma

Obiectele din metal atrag si descarca sarcinile electrostatice, asa ca e mai bine sa folosesti umerase din metal decat din material plastic.

6. Alege fibrele naturale

Fibrele naturale precum inul, bumbacul si lana sunt optiuni mult mai sanatoase decat fibrele sintetice, chiar daca sunt mai greu de intretinut. Lasa pielea sa respire si nu produc efectele adverse specifice aditivilor chimici din tesaturile sintetice.

7. Foloseste mingi pentru uscarea rufelor

Mingile pentru uscarea hainelor reduc incarcatura statica, sunt refolosibile si nu contin chimicale.

Adauga cateva mingi absorbante la o cuva plina cu haine ca sa grabesti uscarea hainelor. Mingile absorbante nu deshidrateaza tesaturile complet asa cum fac foile pentru uscator, motiv pentru care impiedica electrizarea si mai eficient.

Daca vrei, iti poti confectiona propriile mingi pentru uscarea hainelor din cocoloase de lana de marimea unei mingi de tenis legate cu fire de lana. Imbraca-le in plasa de nylon sau ciorapi elastici ieftini si baga-le la un ciclu de spalare cu apa fierbinte. Scoate apoi plasa de nylon si foloseste-le pe post de mingi pentru uscare!

Foile pentru uscator abunda in aceste 7 toxine cancerigene – Trucuri pentru evitarea expunerii la aceste chimicale periculoase Reviewed by Unknown on 5:30 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.