Top Ad unit 728 × 90

5 simptome precoce ale herniei de disc

Publicitate

Un articol de Mihaela


Hernia de disc este o problema foarte comuna, si de multe ori se poate confunda cu o simpla durere de spate.

Aceasta afectiune afecteaza in special adultii, si poate provoca simptome dureroase foarte intense. Discurile afectate pot crea proeminente vizibile prin piele ca urmare a inflamatiei coloanei vertebrale. 


Iata care sunt insa principalele 5 simptome precoce pe care trebuie sa le ai in vedere:
  1. Amorteala si furnicaturi in corp
  2. Dureri de membre (brate si picioare)
  3. Slabiciune
  4. Dureri care se intensifica la statul in picioare si se estompeaza la statul in pozitie orizontala
  5. Dureri ascutite din zona lombara pana in zona coapselor
Coloana vertebrala este alcatuita din 33 de vertebre conectate intre ele prin cartilagii moi.

Hernia de disc presupune fisurarea tesutului cartilaginos conjunctiv si scurgerea lichidului gelatinos „de tampon”. Acest lichid ataca nervii, cauzand dureri intense. Principalele activitati fizice care pot favoriza aparitia herniei sunt aplecarea corpului, ridicarea si impingerea de greutati, respectiv rotirile bruste ale trunchiului. Iata cateva metode pentru calmarea durerilor.

Exercitii pentru gat in cazul herniilor de disc

1. Extensii ale gatului
Intinde-te pe spate pe o suprafata tare, de exemplu pe o masa sau pe pat. Asaza capul la marginea patului sau a mesei. Coboara usor capul in jos cat de mult poti. Mentine aceasta pozitie timp de un minut, apoi ia o pauza de un minut. Repeta exercitiul de 5-15 ori.

2. Retractarea gatului
Intinde-te pe spate pe un pat cu mainile intinse pe langa corp. Adu barbia catre piept fara sa misti capul cu totul. Mentine pozitia de efort timp de 5-10 secunde. Executa 15-20 de repetari.

3. Retractarea umerilor
Din pozitie stand in picioare sau asezat pe scaun, lipeste-ti spatele de un perete si intinde bratele pe langa corp. Indoaie coatele la un unghi de 90 de grade. Trage umerii inapoi si lipeste de perete partea posterioara a bratelor. La final, apropie omoplatii intre ei cat de mult poti.

4. Exercitiu izometric
Relaxeaza umerii si asaza-te pe un scaun cu spatele drept. Asaza o mana in dreptul fruntii si apas-o de frunte. Incearca sa nu misti capul. Mentine pozitia de efort timp de 5-15 secunde. Executa exercitiul de 15 ori.

5. Indoiri laterale
Relaxeaza umerii si asaza-te pe un scaun cu spatele drept. Apleaca incet capul pe laterala. Mentine pozitia timp de 30 de secunde, dupa care repeta miscarea in oglinda. Executa exercitiul de 3-5 ori pe zi.

6. Extensia muschiului scalen
Relaxeaza umerii si asaza-te pe un scaun cu spatele drept. Asaza o mana in dreptul cefei. Inclina capul incet catre fata la un unghi de 45 de grade. Mentine pozitia de efort timp de 30 de secunde, apoi relaxeaza musculatura. Repeta exercitiul de 3-5 ori pe zi.

7. Rotirea gatului
Relaxeaza umerii si asaza-te pe un scaun cu spatele drept. Roteste gatul intr-o parte, apoi in cealalta. Mentine ambele pozitii timp de 30 de secunde. Executa exercitiul de 3-5 ori pe zi.

Exercitii pentru spate in cazul herniilor de disc

1. Statul pe burta
La trezire, intinde-te pe burta si asaza mainile sub tine. Astfel alungesti coloana vertebrala, ceea ce reduce simptomele de durere.

2. Pozitia Sfinxului
Intinde-te pe burta si sprijina-te pe coate. Mentine pozitia timp de 1-2 secunde. Repeta exercitiul de 6-8 ori la fiecare cateva ore.

3. Pozitia Cobrei
Intinde-te pe burta si asaza mainile sub umeri. Departeaza larg picioarele. Indreapta coatele impingand cu putere in podea. Mentine pozitia timp de 1-2 secunde si executa 6-8 repetari. Fa exercitiul o data la doua ore.

4. Extensii din pozitie drepti
Stai in pozitie drepti si asaza mainile pe solduri, cu degetele indreptate in jos. Impinge mainile de corp si arcuieste-ti in acelasi timp spatele. Nu forta coloana lombara la executarea exercitiului. Mentine pozitia timp de 1-2 secunde si repeta exercitiul de 6-8 ori la fiecare doua ore.

5. Arcuirea pisicii
Asaza mainile pe podea paralel cu umerii, iar picioarele paralel cu soldurile. Arcuieste spatele relaxand muschii stomacului. Expira si indoaie spatele cat de mult poti, indoind gatul in jos.

6. Abdomene
Intinde-te pe spate si intinde un picior, iar pe celalalt indoaie-l si lipeste talpa de podea. Asaza unul din brate sub curbura spatelui, iar cu celalalt sprijina-ti capul. Ridica umerii de la podea si lasa apoi spatele sa coboare inspre podea. Repeta exercitiul de 10 ori.

7. Genuflexiuni
Stai in pozitie drepti si asaza un scaun in spatele tau. Departeaza picioarele la nivelul umerilor. Indoaie genunchii si coboara trunchiul pana ce atingi scaunul cu fundul. Executa 3 seturi a cate 10 repetari. Da scaunul la o parte si fa acelasi exercitiu pana la un unghi de 90 de grade. Este un exercitiu greu, intr-adevar, dar si foarte eficient.

8. Cainele de vanatoare
Asaza mainile si picioarele pe podea. Incordeaza abdomenul si departeaza picioarele. Ridica un picior simultan cu mana opusa paralel cu linia spatelui. Executa 3 seturi a cate 10 repetari.

Cand este nevoie sa mergi la medic pentru control?
Daca exercitiile descrise nu sunt de ajutor, te sfatuim sa mergi la un medic specialist pentru tratament. Medicul sau chiropracticianul va sti ce masuri sa ia pentru gestionarea bolii si calmarea simptomelor.

Interventia chirurgicala
Chirurgia este tratamentul de ultima instanta. Operatiile dureaza de regula foarte mult si sunt laborioase, dar au o rata de succes foarte mare pentru pacientii cu hernie de disc.

Totusi, chirurgia se recomanda doar in cazurile foarte grave. Medicii o recomanda numai atunci cand toate celelalte tratamente si terapii esueaza.

5 simptome precoce ale herniei de disc Reviewed by Unknown on 5:25 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.