Top Ad unit 728 × 90

Simptome ale deficitelor de magneziu, potasiu si calciu si moduri de a restabili echilibrul acestor minerale esentiale!

Publicitate

De cele mai multe ori, se intampla sa ne simtim obositi si deshidratati in urma antrenamentelor fizice intense si a transpiratiei abundente chiar si in conditiile in care consumam suficienta apa.

Aceste simptome se datoreaza faptului ca transpiratia nu este alcatuita numai din apa, ci contine si multi electroliti, printre care si sodiu. Si pentru ca apa nu contine de fapt acesti electroliti, echilibrul electrolitic trebuie restabilit prin alimentatie. Se recomanda sa bei sucuri naturale de fructe si legume, sa consumi anumite alimente si sa iei suplimente care au in componenta electrolitii atat de necesari corpului.

Ce sunt de fapt electrolitii?

Potrivit Healthline, electrolitii sunt o serie de compusi acizi, bazici, sau saruri minerale care primesc o sarcina electrica pozitiva sau negativa la dizolvarea in lichidele corporale.

Printre acestia se numara si:

Sodiul, principalul ion pozitiv din lichidele corporale de la exteriorul celulelor. Acesta controleaza si regleaza lichidele corporale, tensiunea arteriala, functia musculara si nervoasa, si detine un rol important inclusiv in echilibrarea altor electroliti.

Clorul, unul dintre mineralele principale continute de sarea de masa, are rolul de a echilibra nivelul pH-ului din sange, de a regla cantitatea de lichide corporale, fiind esential si in digestia alimentelor.

Potasiul este esential pentru sanatatea cardiovasculara, joaca un rol important in transmiterea semnalelor nervoase, sustine sanatatea oaselor si este necesar pentru contractiile musculare, inclusiv pentru reglarea batailor inimii. Dezechilibrele de potasiu pot avea ca urmare aparitia aritmiei, care uneori poate fi chiar fatala.

Magneziul este necesar pentru productia de ADN si ARN, contribuie la functia musculara si nervoasa, regleaza ritmul cardiac, echilibreaza nivelurile glucozei din sange si intareste functia imunitara.

Calciul este cel mai important mineral pentru mentinerea densitatii osoase si a smaltului dentar. In mod surprinzator, joaca un rol inclusiv in controlarea impulsurilor nervoase, a miscarilor musculare si a functiei de coagulare a sangelui.

Electrolitii joaca un rol important in schimburile de substante chimice, sunt conductori electrici si antreneaza miscarea sarcinilor si semnalelor electrice pretutindeni in organism. Din acest motiv, electrolitii sunt indispensabili unei functii nervoase sanatoase.

In plus, electrolitii se afla in stransa legatura cu echilibrul apei in organism. De exemplu, atunci cand nivelurile de sodiu cresc peste pragul normal, corpul indica acest dezechilibru prin senzatia de sete, iar rinichii elimina mai putin lichid pentru a reabsorbi si redirectiona apa inapoi in sange pentru a dilua sodiul in exces. Cand nivelurile de sodiu scad sub pragul normal, rinichii incep sa excrete mai multa apa.

Cauze si simptome ale dezechilibrelor electrolitice

Electrolitii se pierd adeseori prin varsaturi, diaree, transpiratie, dereglari functionale ale rinichilor si la procesarea de catre organism a anumitor substante medicamentoase. Alte cauze sunt alcoolismul, ciroza hepatica, insuficienta cardiaca, bolile renale, diabetul, tulburarile de alimentatie, arsurile severe si anumite forme de cancer.

Desi exista mai multe tipuri de electroliti, principala sursa a problemelor o reprezinta scaderea nivelurilor de magneziu, potasiu si calciu.

Multe dintre probleme sunt cauzate de deshidratare, dar dezechilibrele electrolitice pot fi uneori si o consecinta a hiperhidratarii.

Printre simptomele dezechilibrelor electrolitice se numara:
  • Greata
  • Letargie
  • Retentie de lichide
  • Confuzie sau modificari bruste de comportament
  • Slabiciune musculara accentuata
  • Ritm cardiac accelerat sau neregulat
  • Crize convulsive
  • Dureri in piept
Aceste simptome se instaleaza atunci cand nivelurile electrolitilor se afla fie peste, fie sub urmatoarele valori de referinta:

Calciu: 5–5.5 mEq/L
Clor: 97–107 mEq/L
Potasiu: 5–5.3 mEq/L
Magneziu: 1.5-2.5 mEq/L
Sodiu: 136–145 mEq/L

Cum poti mentine un bun echilibru electrolitic

1. Alimentatie

Cel mai bun mod de a-i furniza corpului toti nutrientii de care are nevoie consta in inlocuirea alimentelor nesanatoase cu alimente nutritive. Consuma cat mai multe fructe si legume proaspete, proteine slabe, grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi care hranesc in mod corespunzator organismul si echilibreaza functiile corporale interne.

2. Reducerea consumului de sare

Majoritatea alimentelor procesate contin cantitati uriase de sare. Surse surprinzatoare de sare sunt sucurile carbogazoase dulci, deserturile intens procesate, sosurile si dressing-urile pentru salata. La gatit, se recomanda sa inlocuiesti sarea de masa obisnuita cu sare de Himalaya, care contine un spectru larg de minerale importante.

3. Consumul de apa

Desi apa nu contine de regula electroliti, ea joaca un rol important in echilibrarea lichidelor corporale si este esentiala pentru hidratare. Apa ajuta corpul sa restabileasca homeostaza atunci cand nivelurile electrolitice sunt excesiv de mari.

4. Revizuirea variantelor de medicatie

Daca resimti oricare dintre simptomele descrise mai sus, discuta cu medicul tau curant despre optiunea modificarii schemei de tratament, ajustarea alimentatiei sau luarea de suplimente pentru corectarea nivelurilor de electroliti.

5. Refacerea rezervelor imediat dupa efort

Reincarca rezervele de electroliti dupa efort fizic consumand apa de cocos sau cate un smoothie din alimente bogate in electroliti. Astfel vei putea contracara oboseala musculara si senzatia de slabiciune generalizata accelerand, totodata, recuperarea de dupa antrenamentele fizice intense.

6. Bai cu sare amara
Stresul accentuat poate goli rezervele corporale de magneziu. Simptomele precum crampe musculare, anxietate si tulburari de somn pot fi adresate si corectate prin bai cu sare amara. Sarea amara este bogata in magneziu, iar corpul absoarbe magneziul chiar mai bine prin piele decat prin digestie.

Un articol de Mircea Dumitrescu

Simptome ale deficitelor de magneziu, potasiu si calciu si moduri de a restabili echilibrul acestor minerale esentiale! Reviewed by Unknown on 5:21 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.