Top Ad unit 728 × 90

Nu este un gandac comun, dar a inceput sa apara pretutindeni. Iata ce trebuie sa faci daca descoperi o infestatie cu astfel de insecte!


Publicitate

Insecta: Triatome sau Gandacul asasin, asa cum este supranumit in limbajul comun, face parte din subfamilia Triatominelor si, in ciuda aspectului sau aparent „nevinovat”, este deosebit de periculos. Aceste insecte mici sunt de fapt parazitare si, in unele cazuri, pot fi chiar letale, deoarece raspandesc boala Chagas (tripanosomiaza americana) atat la oameni cat si la animale. In SUA si in America de Sud, cazurile de infestatie cu acesti gandaci, considerati mai demult a fi rari, s-au inmultit ingrijorator, numarul estimat de imbolnaviri pe teritorul SUA fiind acum de cca. 300.000. Iar in Texas, de exemplu, boala Chagas a rapus 400 de caini, animalele de companie fiind cele mai vulnerabile la contractarea bolii.

Gandacul responsabil pentru toate aceste decese si imbolnaviri este o insecta hemofila, adica se hraneste cu sange, muscatura ei vizand mai ales pielea din jurul ochilor si a gurii victimelor. La intrarea in contact a zonelor de muscatura, care pot include membranele mucoase ale ochilor, cu fecalele gandacilor, victimele contracteaza un parazit numit Trypanosoma. Acesta este principalul mod in care gandacii paraziteaza victimele, dar cainii, de exemplu, pot contracta boala Chagas inclusiv prin intrarea in contact cu fecalele altor animale infestate. Pe langa modul sau dezgustator de transmisie, boala Chagas este si foarte greu de depistat, intrucat in fazele initiale nu produce simptome vizibile. Uneori, simptomele pot lipsi complet chiar si in stadiile avansate ale bolii, pentru ca mai apoi, in stadiul final, sa se instaleze in forta. Din acest motiv, boala mai este supranumita si „ucigasul tacut”. Totusi, iata semnele si simptomele pe care trebuie sa le ai in vedere:

- umflarea abdomenului
- confuzie, slabiciune
- lipsa de coordonare
- crize convulsive sau spasme
- pierderea poftei de mancare
- diaree
- depresie, letargie, accelerarea pulsului cardiac, insuficienta cardiaca congestiva

Multe dintre simptomele de mai sus sunt comune multor alte boli, asa ca nu sunt neaparat un criteriu de diagnostic, dar te pot pune macar in garda. Din fericire, insa, exista teste speciale care pot detecta prezenta bolii. Diagnosticarea la timp creste gradul de raspuns la tratament si reduce considerabil simptomele si alte posibile efecte secundare adverse ale bolii pana la vindecarea completa.

In plus, exista masuri preventive prin care poti reduce expunerea animalelor de companie la acesti gandaci periculosi. Nu doar cainii sunt vulnerabili, ci orice animal care are contact cu exteriorul este expus riscului de imbolnavire, mai ales in regiunile sudice ale SUA. Iata ce masuri poti lua pentru a reduce riscul global de expunere a animalelor de companie la aceasta boala oribila:

- Indeparteaza din curte si din jurul casei lemnele stivuite sau gramezile de pietris, sunt adaposturi ideale pentru gandaci.
- Deoarece gandacii sunt nocturni, evita sa scoti la plimbare sau sa lasi libere animalele de companie dupa lasarea serii.
- Astupa sparturile si crapaturile geamurilor sau crevasele din tocaria de lemn pentru a impiedica patrunderea gandacilor in locuinta.
- Ridica custile exterioare pentru caini cu o palma deasupra nivelului solului.
- Incearca sa nu mai folosesti o vreme sursele de iluminat exterioare, deoarece gandacii sunt atrasi de lumina.

Respectarea pasilor de mai sus si o igiena buna pot reduce substantial riscul de expunere a oamenilor si a animalelor la aceste pericole. Urmareste si videoclipul pus la dispozitie pentru mai multe informatii asupra bolii si pentru a afla povestea catelusei texane Kiska. Aceasta a fost la un pas de moarte, dar a scapat ca prin urechile acului in urma contractarii bolii Chagas. Lui Kiska nu i s-au dat sanse mari de supravietuire, intrucat in cazul ei boala a fost depistata tardiv, dar tot a reusit sa invinga boala. Te rugam sa impartasesti povestea ei si sa transmiti mai departe prietenilor toate aceste informatii importante cu privire la boala Chagas si pericolele ei. Un grad mai bun de cunoastere a bolii poate salva multe vieti, atat in randul oamenilor cat si al animalelor de companie!

Un articol de Mircea Dumitrescu

Nu este un gandac comun, dar a inceput sa apara pretutindeni. Iata ce trebuie sa faci daca descoperi o infestatie cu astfel de insecte!
 Reviewed by Unknown on 1:44 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sfatul Sanatos © 2014 - 2015 Termeni si conditii
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.